Композитор из Бањалуке Давид Мастикоса нотама освојио Холандију и Беч

Александра Маџар
Композитор из Бањалуке Давид Мастикоса нотама освојио Холандију и Беч

Бањалука - Крај децембра је најчешће вријеме када сами пред собом сводимо рачуне и анализирамо чиме смо задовољни, а што у сљедећој години желимо и можемо боље. То је урадио и композитор из Бањалуке Давид Мастикоса, који има много разлога да по добром памти 2016. годину.

Прије неколико дана вратио се из Беча, гдје је у пуној сали "Арнолд Шенберг центра" пијаниста Бартоломеј Станковић на концерту "Balkan Madness BH edition" извео његову композицију "иРитуал" за клавир и човјека.

- Атмосфера је била дивна, а одушевљење нисмо могли да сакријемо ни Бартоломеј ни ја. Имати прилику да свираш или да ти свирају композицију у концертном простору тог умјетничког калибра заиста има своју тежину. То је један од важнијих дијелова умјетничке каријере, поготово данас - прича Мастикоса.

Свјестан стања у култури у нашој земљи, гдје издавање, продаја и промоција савремене умјетничке музике скоро уопште нису заступљени, подсјетио је на само један од примјера.

- Најбоље о томе свједочи управо Бартоломеј Станковић, босанскохерцеговачки пијаниста, који је са муком вјежбао скениран рукопис композиције Владе С. Милошевића коју је извео у Бечу - прича Мастикоса и додаје да је овај концерт и одличан показатељ колико су јаки умјетнички изазов и жеља да се домаћи композитори представе у најбољем свјетлу.

Станковић је, како каже, свирао композиције композитора старије и млађе генерације који су поријеклом из БиХ или су већи дио креативног процеса управо ту провели.

Годину 2016. памтиће и по уговору са холандском издавачком кућом "Донемус" са сједиштем у Хагу, који је потписао на пет година.

- Они се баве управо свим оним о чему сам говорио да недостаје код нас, издавањем, продајом и промоцијом савремене умјетничке музике. Са њима сам ове године потписао уговор на пет година, што значи да ће се скоро све композиције које напишем у том периоду наћи у њиховом каталогу - срећан је Мастикоса.

До сарадње са њима дошло је послије сусрета са једном од чланица тима (менаџер за нове наслове) у Амстердаму, непосредно послије његовог повратка са мастеркласа "SoundMine 2016", који се одржава сваке године у Белгији.

- До краја 2016. године у плану је да издају шест мојих композиција написаних баш ове године. Такође, добар дио композиција насталих у 2016. години сачекаће и своје мјесто пронаћи у каталогу "Донемуса" већ средином јануара 2017. године - најавио је млади композитор.

Премијера дјела у Загребу

У недјељу, 18. децембра, на концерту Загребачког ансамбла флаута биће премијерно изведена његова мултимедијална композиција "Сутра/Tomorrow" која је писана за 10 флаута, оркестар лаптопа и фиксиране видео-снимке.

- Композиција је инспирисана темом будућности идеје пролазности у правцу јуче-данас-сутра. Публици није угодно путовање у непознато, без обзира на то колико је то композитору занимљиво и узбудљиво, тако да ова композиција садржи фиксирану садашњост која се огледа у самом перформансу и фиксираним видео-снимцима - објаснио је Мастикоса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана