Комљенов филм у трци за европског Оскара

Мирна Пијетловић
Комљенов филм у трци за европског Оскара

Бањалука - Краткометражни филм "Наше тело", чију режију потписује бањалучки режисер Дане Комљен, номинован је за престижну награду Европске филмске академије, која ће бити додијељена крајем године у Берлину.

Филм "Наше тело" премијерно је приказан 25. јануара на Међународном филмском фестивалу у Ротердаму, гдје је посебном одлуком жирија номинован за "европског Оскара" - награду EFA (European Film Award) у категорији најбољих краткометражних филмова. 

Жири селекције ротердамског фестивала "Tiger Awards Competition for Short Films" одлучио је да главна признања додијели филмовима "Things" Бена Риверса, "La fievre" Сафије Бенхајм и "Greetings to the Ancestors" Бена Расела. 

Овогодишњи жири у селекцији намијењеној кратком метру чинили су британска умјетница и редитељка Беатрис Гибсон, холандски кустос Ксандер Карскенс и Којо Јамашита, умјетнички директор јапанског фестивала "Image Forum Festival". 
Они су одличили да Комљенов филм номинују за најзначајније признање EFA због "сировог и непосредног суочавања са својим субјектом, преплитања књижевног и филозофског, као и због убједљивог контрастрирања суптилног и одсјечног".

Европска академија је у категорији за најбоље краткометражне филмове већ номиновала остварења "Њасхингтониа" Константине Коцамани из Грчке, "El Coredor" Хосеа Луиса Монтесиноса из Шпаније и британски филм "Field Study" Еве Вебер. 

Номинације Европске академије у категорији најбољих краткометражних филмова организоване су у сарадњи са најпрестижнијим европских филмским фестивалима који сваке године бирају најбоље из своје селекције.

Када буду познати сви номиновани филмови, Европска филмска академија представиће сва остварења својим члановима, којих је више од 3.000, а који ће потом тајним гласањем изабрати најбољи филм. 

Добитник ове награде, заједно са добитницима осталих EFA признања, биће познат 12. децембра на 28. церемонији додјеле награда Европске филмске академије која се одржава у Берлину.

Иначе, велики број Комљенових кратких филмова приказан је и награђен на више од 80 домаћих, регионалних и свјетских филмских фестивала, од којих се издвајају они који се одржавају у Кану, Ротердаму, Марсељу и Локарну.

Дане Комљен тренутно похађа другу годину на "Le Fresnoy", престижном мастер студију из савремене умјетности у Лилу.

Играни филм

Режисер Дане Комљен ових дана је завршио снимање свог првог дугометражног играног филма "Прије непријатељства", који је сниман у регионалној копродукцији продуцентских кућа из Подгорице, Београда, Сарајева и Бањалуке. Главну ролу у овом филму остварио је Борис Исаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана