Књижевни подухвати чекају многобројне читаоце

Александра Маџар
Књижевни подухвати чекају многобројне читаоце

Београд - Наступ Републике Српске на овогодишњем Међународног београдском сајму књига под мотом "Идеш ли, роде" у знаку обиљежавања 100 година од смрти Петра Кочића свечано је отворио министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић.

Обраћајући се присутнима у свечаној сали Управне зграде Београдског сајма, у понедјељак у подне, Малешевић је истакао да је представљање Српске на овом сајму од изузетног значаја за књижевност, науку и културу Српске.

- Давно је речено да будућност припада онима који се најдуже сјећају прошлости и да је књига ту да подсјети на прошлост, али и да покаже будућност - истакао је Малешевић.

Он је додао да ће пред београдском публиком под мотом "Идеш ли, роде" бити представљени резултати годишњег издавачког подухвата и стваралаштва Српске, оно што је означило књижевни, умјетнички и културни простор у протеклој години, те да је све у знаку човјека који се борио за слободу српског народа и који је обогатио и оплеменио српску књижевну мисао и њен цјелокупни корпус.

- Кочић је био симбол борбе за српски језик и српско писмо. Несебично је истрајавао у борби за слободу и правду. А, то су универзалне људске вриједности без којих не бисмо могли опстати -  нагласио је Малешевић.

Отварању наступа Републике Српске, на којем су глумци Народног позоришта Републике Српске извели сценски наступ посвећен Кочићу, присуствовали су директор Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић, предсједник Савеза Срба у региону и посланик у Скупштини Србије Миодраг Линта, амбасадор БиХ у Београду Лазар Миркић, те академици и културне и јавне личности Србије и Републике Српске. Наступ Српске организовало је Представништво Републике Српске у Србији уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске, а на Сајму ће 39 издавача из Српске представити више од 60 издања. Београдски сајам књиге отворен је у недјељу увече и траје до 30. октобра уз учешће више од 450 директних издавача, од тога 40 иностраних. Иран, као почасни гост, припремио је богат програм са фокусом на савремену књижевност и дијалог између српских и иранских писаца. Многобројни посјетиоци са нестрпљењем су чекали овај празник књиге како би обишли штандове у потрази са жељеним дјелима. Прошле године је била рекордна посјета са око 170.000 посјетилаца, а како кажу ове године, неке су прогнозе да ће тај рекорд бити оборен.

Промоција "Просвјетиних" издања

Промоција издања Главног одбора СПКД "Просвјета", Пале биће одржана данас у 14 часова у сали "Васко Попа". Посјетиоци ће се упознати са дјелом "Свјетлост малог човјека" Бојана Максимовића, "Погледи свједока и учесника" академика Војислава Максимовића, "Врста која изумире" Мирослава Тохоља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана