Књижевна стаза Дједа Мраза у част књиге

Мирна Пијетловић
Књижевна стаза Дједа Мраза у част књиге

Бањалука - Уз прву књигу на свијету објављену у 2015. години "Прољећа Ивана Галеба" Владана Деснице, дефилеом Дједа Мразова у олдтајмерима кроз центар Бањалуке, те стиховима бањалучких књижевника, али и гостом из Београда Евом Рас, обиљежена је петнаеста манифестација "Књижевна стаза Дједа Мраза" у парку "Петар Кочић".

Ово претпразнично књижевно путовање, које Бањалучани увијек подрже са одушевљењем, организовала је Задужбина "Петар Кочић Бањалука-Београд", са књижевником Николом Вуколићем на челу.

- И ове године смо се окупили око јединствене културне манифестације која има за циљ да у празничном духу промовише књижевност, али и подсјети на значај дјела Петра Кочића, чије име и носимо - истакао је Вуколић.

Ове године су се, како истиче овај књижевник, одлучили за роман Владана Деснице, због његове специфичне структуре, јер је писан у форми есеја.

- Десничин роман можемо да читамо на мноштво различитих начина и због тога је он савремен и јединствен. Ова књига ће се сигурно дуго читати и увијек ће на посебан начин долазити до својих читалаца - рекао је Вуколић и нагласио да је књига "најљепше игралиште за читаоце у Новој години".

- Као што Сунце излази, тако и књиге излазе и били бисмо срећни да са сваким новим даном "родимо" и по једну нову књигу - истакао је овај књижевник.

Књижевно подне почело је полагањем вијенца и књиге на споменик Петру Кочићу, а својим стиховима Књижевну манифестацију увеличали су бројни књижевници из Бањалуке.

Књижевници су се након тога "преселили" у "Зимзоград" гдје су се присутни дружили са Евом Рас која је потписивала своје књиге.

Поред стихова, оно што је Бањалучанима било интересантно је свакако дефиле Дједа Мразова и књижевника кроз град, који су на заиста јединствен начин утабали пут у нови миленијум.

Промоција

У сриједу, 31. децембра, тачно у поноћ, на уласку у Нову годину, испред споменика Петру Кочићу биће промовисана књига "Прољећа Ивана Галеба" Владана Деснице, након чега ће Дједа Мразови дијелити бесплатне примјерке грађанима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана