Књига Нелета Карајлића промовисана у Прњавору: Преживјеће народи који задрже културу

Александра Глишић
Књига Нелета Карајлића промовисана у Прњавору: Преживјеће народи који задрже културу

Прњавор - Аутобиографија Др Нелета Карајлића "Фајронт у Сарајеву" представљена је читаоцима у Прњавору, а бројни поштоваоци дјела овог свестраног ствараоца присуствовали су занимљивој промоцији.

- Књига обухвата период од мог рођења до почетка рата у бившој Југославији и мог одласка из Сарајева у Београд. За велики успјех код читалаца заслужни су неки митови које она у себи садржи. То су митови којих се радо сјећамо и које бисмо радо вратили назад - рекао је Карајлић на промоцији одржаној у прњаворском Дому културе.

Оснивач, композитор, текстописац и фронтмен рок групе "Забрањено пушење" још једном је доказао да зна да заинтересује публику како својим дјелима, тако и јавним наступом.

Карајлић сматра да ће у наредних 100 година преживјети народ који буде задржао своју културу.

- Управо то је разлог зашто држим овакве промоције у сарадњи са "Позитивном Српском", односно чињеница да сам у малим људима у Републици Српској препознао екипу која је спремна да жртвује себе за једну такву акцију, јер су препознали да је култура та која ће нас одржати, а не материјално богатство - истиче Карајлић.

Његова аутобиографија доживјела је велики успјех од када је објављена прије неколико година, а о популарности ове књиге најбоље говори више издања.

- За популарност "Фајронта" крив је феномен града Сарајева који није имао ни у једном сегменту предиспозицију да постане омиљен у бившој Југославији, а то је постао. Затим феномен магичних осамдесетих које памтимо као да су биле неко златно доба, па Југославија у којој смо имали много више простора и ваздуха да дишемо, рокенрол који је био врста религије у том времену, а у склопу с тим и "Забрањено пушење" и "Топ листа надреалиста" као највећи хумористички пројекат у Југи - оцијенио је Карајлић.

Промоцију књиге у Прњавору организовао је покрет "Позитивна Српска".

Штиво за студенте

- Књига "Фајронт у Сарајеву" је на катедри за историју на Филозофском факултету у Београду узета као релевантно штиво, што ми је било најдраже. Професори су у њој препознали штиво које студенти треба да читају - каже Неле Карајлић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана