Јована Раљић очарала Грке

Дејан Јовичић
Јована Раљић очарала Грке

Бањалучка виолинисткиња Јована Раљић наступила је на четвртом по реду интернационалном музичком фестивалу "Evmelia" који је од 26. марта до 2. априла одржан у грчком граду Волос.

Ради се о најпознатијем фестивалу класичне музике у Грчкој који је окупио еминентне оркестре, солисте и диригенте из чак 13 земаља. Учествовали су најпознатији извођачи класичне музике из Холандије, Италије, Бугарске, Пољске, Аустрије, Грчке, Израела, Јапана, Србије, Словеније, Македоније, Црне Горе и БиХ.

Талентована Јована имала је прилику да наступи уз музичку пратњу врхунских виолиниста Лизе Јакобс из Холандије и Dritona Gaxhe из Македоније те виолончелисте Милтиадиса Kасараса из Грчке.

- Припремили смо веома компликован, али прелијеп програм, а на репертоару су била чувена дјела Моцарта, Бетовена и других класика. Свирала сам и дјела израелског композитора Нимрода Бонренштајна, који је такође учествовао на фестивалу и са којим сам се договарала да пробамо одржати неколико концерата по Европи на којима бих свирала његове композиције на соло виолини - рекла је Јована.

Она је била један од најмлађих учесника на овим концертима. Већина умјетника са којима је наступала је у касним тридесетим годинама, док је она недавно напунила тек 21 годину. То јој је дало подстрек да још снажније напредује како би достојно представљала Бањалуку и РС на престижним манифестацијама.

- Наредну прилику ћу имати на концерту класичне музике у Швајцарској, гдје ћу наступати са швајцарским пијанистом Ретом Рајхенбахом уз чувена дјела Паганинија, Шумана, Крајслера, Вијенавског и других. Очекују ме и друга интернационална такмичења од којих се посебно издваја наступ у француском Авињону крајем године - каже Јована.

Још се присјећа сјајног наступа на мађарском фестивалу "Земплени" на којем је учествовала у августу 2014. када је наступила са финским "Lappeenranta City Orchestra". Позив да учествује на овом музичком спектаклу тада јој је лично упутио диригент оркестра Тибор Боганџи.

- Препорука за овај наступ је било моје раније учешће на Цресцендо Суммер Институте академији у Швајцарској гдје сам боравила неколико дана и стекла огромно искуство. На концерту у Мађарској сам свирала Моцарта у А-дуру и истински сам уживала на сцени - рекла је Јована.

У више наврата је наступала и са Интернационалним омладинским оркестром из Њемачке међу стотину музичара из цијелог свијета, а свирала је чак и у концертној дворани "Musikverin", познатој као резиденција чувене Бечке филхармоније. Била је и представник БиХ на познатом Интернационалном фестивалу "Славјански базар" у бјелоруском граду Витебск, а до сада је укупно одржала више од 300 концерата широм бивше Југославије и Европе, од којих већину као прва виолина Бањалучке филхармоније.

Јована је и успјешан студент музичке академије у Грацу и Бањалуци.

- Највише времена проводим у Аустрији, гдје студирам већ неколико година. Професори ме максимално инспиришу и веома су задовољни мојим радом, о чему говоре и бројни наступи у Грацу. Поносна сам што могу да учим од врхунских стручњака - истиче Јована.

"Врапчићи"

Јована је своју каријеру започела у дјечијем хору "Врапчићи", а два пута је тријумфовала на Ђурђевданском фестивалу у Бањалуци и једном на бањалучком фестивалу "Први аплауз". Учествовала је и у српском шоу програму "Ја имам таленат", гдје је стигла до полуфинала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана