Јазавац пред судом још тражи правду

Александра Глишић
Јазавац пред судом још тражи правду

Бањалука - Отаџбина је веза која нас спаја са људима нашега рода и језика, било да припадају прошлости или будућности, било да живе у садашњости.

Овако је говорио великан српске књижевности Петар Кочић чија су дјела једнако актуелна као и када су настајала. Рођен 29. јуна 1877. године у Стричићима код Бањалуке, Кочић је пером позлатио Крајину, а са нескривеним родољубивим жаром био је посвећен улози народног трибуна. Основну школу је завршио у манастиру Гомионица. Средњу школу почео је похађати у Сарајеву, а завршио је у Београду након чега је отишао у Беч да студира филозофију. 

Објавио је три збирке приповједака под насловом "С планине и испод планине", једну под насловом "Јауци са Змијања" и двије политичко-социјалне сатире: "Јазавац пред судом" и "Суданија".

Читајући Кочића и они који никада нису крочили на тло краја у коме је рођен могу да осјете најтање нити од којих су саткане душе његових јунака срећући Лују или Мргуду како се боре против других, али и самих себе. Нико као овај мајстор приповиједања са Змијања није знао да проникне у душу сељака, чији је представник Давид Штрбац, у вјечном сукобу са неправдом. Писац, који је умро 1916. године у Београду, до данас је остао друго име за праведност и родољубље, а књиге које је написао су праве златне ризнице језика његовог завичаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана