Изложба заоставштине патријарха Павла улила снагу и вјеру

Драгана Келеч
Изложба заоставштине патријарха Павла улила снагу и вјеру

Бањалука - Чим сам крочила и видјела фотографије и предмете којима се за живота служио патријарх Павле, осјетила сам спокој и снагу. Срце ми је испуњено радошћу. Не бих себи опростила да сам ово пропустила.

Иако је већ обишла изложбу заоставштине патријарха српског Павла "Сведочим само..." у галерији Академије наука у умјетности у Бањалуци Дијана Црњак је на дан њеног затварања поново дошла да удахне снагу и наду која извире из сваке фотографије, иконе и предмета - успомена на пут од дјечака до свеца. Овој дјевојци, као и многима, није била довољна једна посјета, већ се морала вратити да би још једном видјела поставку од које је дах застајао хиљадама људи.

- Овдје ми је уливена необјашњива снага у вјеру, праштање и љубав. Застајем ево опет пред свим овим предметима, који ме доводе до суза. Добијам неописиву жељу да клекнем пред ципеле патријарха Павла, док преиспитујем себе и цијели свој живот - рекла је Црњак.

Сузних очију изложбу је посматрала пензионерка Недељка Корачак. Нијемо стојећи испред великог портрета патријарха Павла, није ни опазила да се неко налази поред ње.

- Ово је нешто прелијепо - рекла је тихо и више за себе.

Окренула се потом и благо насмијешила.

- Толико сам дирнута, да сва дрхтим - казала је старица.

Благо се осмијехнувши почела је да евоцира успомене на сусрет са патријархом Павлом.

- Видјела сам га давне 1994. године када је долазио у Бањалуку. Био је и остао светац. Жалим што нисам стигла довести унука - рекла је Недељка.

Мало је догађаја у Бањалуци који су изазвали толико интересовање. Од када су уочи Савиндана врата галерије отворена, кроз њу је продефиловало близу 5.000 поштовалаца патријарха Павла и његових дјела која су постала водиља за све добре људе. Ђаци, војници, млади и стари доживјели су исто усхићење и излазили са вјечним успоменама. Врлине које су инспирисале сљедбенике патријарха Павла виде се на старим ципелама и мантијама које је ручно шио на застарјелој машини. Извиру из рукописа насталих за старим радним столом за којим је проводио сате, али и са фотографија које чувају успомене на његов пут од дјечака до свеца.

Задовољан и поносан због изложбе је и директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић наводећи да ће се овај догађај дуго памтити у Бањалуци и цијелој РС као један од највећих у посљедњој деценији.

Повратак у Београд

Изложбу "Сведочим само…" посвећену рођењу и пет година од смрти блаженопочившег патријарха српског Павла припремио је Музеј Српске православне цркве. Након што је спуштена завјеса у Бањалуци експонати ће бити враћени у Београд.

- Уз изложбу у Бањалуци је одржан концерт и пјесничко вече тако да је имала мултифункционални значај - казао је Драган Давидовић и додао да ће из Бањалуке уз поставку као вјечне свједоке на поклон послати књигу утисака и фотографије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана