Изложба Марије Драгојловић Фрагменти времена отворена у Бањалуци: Сјећања урезана у умјетничка дјела

Александра Маџар
Изложба Марије Драгојловић Фрагменти времена отворена у Бањалуци: Сјећања урезана у умјетничка дјела

Бањалука - Музеј савремене умјетности Републике Српске већ годинама прижељкује да представи рад Марије Драгојловић, која је велико име и чији је рад везан за поље сликарства, а посјетиоци ће на овој изложби видјети њен иновативни поступак који се односи на фотографију.

Рекла је ово на отварању поставке "Фрагменти времена" Марије Драгојловић у Музеју савремене умјетности РС директор ове установе Сарита Вујковић.

Поставка, која је отворена у четвртак увече, резултат је сарадње Музеја са Културним центром Београд, а изложбу је свечано отворио градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић истичући да је овај догађај резултат сарадње Београда и Бањалуке.

- Та сарадња увијек изроди добру изложбу на овим просторима, али обезбјеђује и нашим умјетницима и кућама културе да се представе у Београду и шире - навео је Гаврановић.

О свом раду говорила је, наравно, и сама умјетница појашњавајући да изложба "Фрагменти времена" има пет цјелина: породичне фотографије са летовања, разгледнице са заласцима сунца, носталгија, серенисима и Мраморно море лајт бокс са контакт копијама једног изгубљеног филма.

- Ради се о мојим сећањима које сам прерадила у уметничке радове. Има неколико циклуса: фотографије моје породице које сам увеличала и бојила оловкама у боји, затим циклус Венеције у коју сам често путовала и те неке њене делове, а то су камен, вода, небо, анђели. Путовање на Мраморно море, у Истанбул - прича Драгојловићева.

Објаснила је и о чему је ријеч у поменутом новом начину поступка израде фотографије.

- Ради о фотографији која је бојена, јер ви једну фотографију можете да умножите безброј пута и то је један део који је подложан мултиплицирању. Али, ако ја једну фотографију узмем и лично је обојим, она је моје аутентично дело и то је у ствари можда нека новина, да од фотографије правим своју аутентичну слику, јер само сам је ја тако обојила - нагласила је умјетница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана