Изложба Марије Бјелошевић у Бањалуци: Сјећањима на дјетињство обојила слике

Александра Глишић
Изложба Марије Бјелошевић у Бањалуци: Сјећањима на дјетињство обојила слике

Бањалука - Како изгледа "Боја уплетена у мисао" сазнаће сви који погледају истоимену изложбу младе академске сликарке Марије Бјелошевић, чија дјела красе простор Банског двора Културног центра.

Снажан колорит посјетиоце привлачи да открију причу коју прича петнаестак слика, зрачећи енергијом вриједном помена и пажње. Поставка, званично отворена у уторак увече, биће доступна љубитељима умјетности до 25. фебруара, а обухвата дјела која су настајала у посљедње три године.

- Задовољна сам реакцијама посјетилаца на отварању изложбе, али и добром посјећеношћу. Изложен је само дио слика које представљају сјећање на дјетињство. Такође, има и оних које су настајале и другим поводом - каже Бјелошевићева.

На њеним сликама су шуме, а умјетница истиче да је ријеч о модернизованом пејзажу. Неки од радова са поставке настали су још док је ауторка била студент Академије умјетности, а и касније је наставила са тим циклусом.

- Све ове слике су колористички јаке, уоквирене црним ноншалантним цртежом. Могу се доста повезати се експресионизмом - указује сликарка подсјећајући да је за назив изложбе "главни кривац" професор Синиша Видаковић.

Он је писао текст за каталог и насловио га "Боја уплетена у мисао", што се умјетници допало и тако је назвала поставку.

Док посјетиоци радознало разгледају изложбу, умјетница већ ствара дјела за будуће поставке.

- Правим скице за нову серију слика. Нећу се превише удаљавати од теме шума, али свакако ће имати нове елементе који ће бити различити од претходних - прича Бјелошевићева.

Такође, она ради и илустрације за часопис за дјецу "Јежурко" у Бањалуци.

- То је моје прво искуство са илустрацијама и веома је занимљиво. Иако то нисам планирала да радим, већ сам се заљубила у тај посао. Илустрације се много разликују од слика, то је умјетност сама за себе. Све мора бити јасно и нема много мјеста за апстракцију - каже Бјелошевићева, која је пронашла савршен склад између рада на сликама и илустрацијама.

И једно и друго ради са великом посвећеношћу, трудећи се да на сваком дјелу остави оригиналан печат, у шта могу да се увјере сви који погледају њена дјела.

Недостатак простора

- Бањалука се не може баш похвалити са превише простора за изложбе, поготово за младе умјетнике који нису афирмисани. Али они који желе и раде наћи ће и простор за представљање својих дјела. Сада има и мањих галерија, а почели смо излагати и у становима - каже Марија Бјелошевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана