Изазов Мириса кише на Балкану

Марина Хрваћанин
Изазов Мириса кише на Балкану

Директор "Балкан филма" Тихомир Станић каже да је ову продуцентску кућу на неки начин опредијелило да учествује у том пројекту то што је прије неколико година добила назив "Балкан филм".

- "Мирис кише на Балкану" је јако популаран роман, игра се и представа по том тексту у Мадленијануму. Снимање би требало да почне крајем маја, а у Републици Српској ће се снимати половином августа - рекао је Станић, додајући да глумачка подјела још није завршена.

Послије филма "Турнеја", који је постигао изванредне резултате на многим међународним фестивалима, "Балкан филм" је снимио и копродукцијски омнибус "Неке друге приче".

То је омнибус пет редитељки из Словеније, БиХ, Србије, Хрватске и Македоније, које су испричале по једну кратку причу на тему материнства. Тај филм је завршен и биће премијерно приказан на фестивалу "Синема сити" у Новом Саду. Послије тога наставља пут ка фестивалима у Венецији, Монтреалу, Пули, Мотовуну... 

Филм "Непријатељ", који је "Балкан филм" радио у копродукцији са "Биберче продакшном" из Београда, у фази је тонске постпродукције.

Премијера је на јесен и планирана је да буде тамо гдје је филм у цјелини снимљен, на врху Козаре, на Голој планини.

- За потребе снимања тог филма изградили смо пут од хотела "Монумент" ка Голој планини, у дужини од пет километара. То излетиште је сада доступно свима. Обично постоји предрасуда о томе да филмаџије где год да дођу оставе иза себе пустош. Основно опредељење "Балкан филма" је да иза нас после снимања филма остане нешто добро и друштвено корисно. Тако је и тај пут нешто што ће да унапреди и туризам и квалитет живота у том крају, али и да отвори могућност за снимање нових филмова на томе месту - истакао је Станић.

Додао је да филм "Непријатељ" монтиран и да је јако задовољан како изгледа.

- Све то што смо до сада урадили створило је једну врсту угледа који нас је сада довео до ситуације да имамо неколико понуда за копродукцију и да можемо да бирамо најбоље. Један од таквих предлога за сарадњу дошао је од Љубише Самарџића. "Мирис кише на Балкану" је пројекат у који с поносом улазимо. У Требињу ћемо наставити снимање филма "Границе кише", по сценарију и у режији Властимира Судара и Николе Миовића - навео је Станић.

Властимир Судар је редитељ поријеклом из Сарајева, који је у Лондону дипломирао режију и докторирао естетику филма, а Никола Миовић је редитељ из Подгорице. Филм ће бити копродукција Републике Српске и Црне Горе. То је занимљива прича о свакодневном животу на тромеђи Хрватске, Републике Српске, БиХ и Црне Горе.

Топ је био врео

- Чињеница да нам се некако посрећило и да смо добро кренули у филмској индустрији је омогућила и да добијемо права на роман "Топ је био врео", Владимира Кецмановића. У копродукцији са "Дрина филмом" из Београда спремамо се да у режији Слободана Скерлића отпочнемо снимање филма по том роману, који је у великој мери узбуркао јавност, а који својим литерарним квалитетима сигурно заслужује екранизацију - рекао је Тихомир Станић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана