Гран при Дон Кихоту театра смијеха из Франкфурта

Цвија Мркоњић
Гран при Дон Кихоту театра смијеха из Франкфурта

Бањалука - Представа "Дон Кихот - Телемонова прича из снова" њемачког "Театра смијеха" из Франкфурта на Одри добила је Гран при, награду за најбољу представу у цјелини на 14. међународном фестивалу позоришта за дјецу, који је одржан у Дјечијем позоришту Републике Српске у Бањалуци.

Ово је уједно била и најбоље режирана представа па је тако за најбољу режију награђен редитељ "Дон Кихота" Зенле Франк.

Свечано затварање и додјела награда требало је да буду одржан синоћ, за шта је све било спремно прије закључења овог броја нашег листа. Након додјеле за публику је требало да буде изведена представи домаћина "Фолклорна магија".

Представе које су учествовале и ове године је оцјењивао жири састављен од еминентних позоришних зналаца редитеља Бисерке Колевске из Софије из Бугарске, професора Драгане Бошковић из Београда те професора Љубице Остојић из Сарајева.

Жири овај пут није додијелио награду за сценографију, али признање за најбоље лутке добила је Стефка Кјувлијева за лутке у представи "Лабудово језеро" Дјечијег позоришта из Крагујевца.

Колективну глумачку награду добио је ансамбл Мини театра из Љубљане за представу "Јурчек и три разбојника".

Појединачне глумачке награде добили су Саша Латиновић за изузетно остварење у комаду "Како је откривено летење" Позоришта младих из Новог Сада, Ивица Лучић за улогу у представи "Девета овчица" Дјечијег казалишта Бранка Михаљевића из Осијека, те Добрев Красимир за глуму у представи "Мали чаробњаци" Државног луткарског позоришта из Варне из Бугарске.

Специјална награда за промовисање универзалне идеје о људској слободи припала је Позоришту лутака из Ниша за представу "Златокоса".

Директор фестивала Предраг Бјелошевић додијелио је Специјалну награду и Традиционалном турском театру сјенки из Истанбула из Турске за очување луткарске традиције.

Током фестивала у дневним и вечерњим терминима представили су се бројни позоришни магови из земље, региона и иностранства.

Заљубљеници у луткарске чаролије свих узраста сва извођења су наградили и те како заслуженим громогласним аплаузима.

Овогодишњи фестивал био је у знаку древног турског театра сјенки "Карађоз", а трајао је од 3. до 7. октобра.

 

Богатство различитости

 

Министар просвјете и културе РС Дане Малешевић је истакао да Међународни фестивал позоришта за дјецу зближава народе и чува специфичност сваког језика и различитости сваке културе, развија жељу за упознавањем и ствара креативна пријатељства која доприносе међународној културној сарадњи, обогаћује културни живот и чува извор различитости као заједничко богатство РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана