Градско позориштe “Јазавац”: Снажна порука неустрашивих разбојника

Александра Маџар
Градско позориштe “Јазавац”: Снажна порука неустрашивих разбојника

Бањалука - Премијеру поучног дјела за дјецу чешког писца Карела Чапека “Разбојничка бајка”, у режији Јелене Медић, обиљежиле су позитивне реакције, малишани који су са пажњом упијали радње на сцени и, наравно, аплаузи.

Још једна прича за најмлађе у четвртак увече оживјела је на “Јуху” сцени Градског позоришта “Јазавац”.

И док су дјеца уживала у авантурама неустрашивих разбојника Бојана Колопића, Златана Видовића, Данила Керкеза, Марка Недељковића, Александра Ристановића и Марка Вукосава, родитељима је сигурно била јасна порука комада, намијењена управо њима.

Као што је редитељка већ рекла, најављујући премијеру, јасно се могло видјети како понекад најбоље намјере родитеља не буду баш најпогодније за дјецу. Представа је на неки начин била и опомена на то колико родитељи гријеше сваки пут када своје малишане желе да презаштите, када сакрију истину, када доносе одлуку умјесто њих, или кад васпитање препусте неком другом.

У овој духовитој причи, гдје се пљачка на различите начине, лик

разбојника Винцека, који је фанатик и помало луцкаст, тумачи млади и талентовани глумац Данило Керкез.

- Драго ми је што у представи могу уживати и родитељи и мали људи. И једни и други из овог комада могу нешто научити - рекао је Керкез, истичући да је јако задовољан реакцијама публике.

Осврнуо се и на поруку представе, указујући на не тако непознат примјер када родитељи “на силу” желе да њихова дјеца крену путевима који су остали њихова недосањана жеља.

- То је као кад отац жели да његов син постане фудбалер, зато што је он то некад хтио. Тиме праве велике грешке. Дјецу треба подржавати, али никада их не треба на силу усмјеравати. Мислим да је то прави пут у одгоју - сматра млади Керкез.

“Разбојничка бајка” из више разлога је право освјежење на дјечијој позоришној сцени, а прије свега зато што су у овај комад уведени елементи акробаланса.

Многи акробаланс дефинишу као “игру” која је на граници спорта и умјетности, гдје двије или више особа, постављајући тијела у одређене позиције, треба правилно да распореде тежину и створе равнотежу тијелима.

- Много времена посветили смо самим елементима. Почињали смо вјежбом поздрав сунцу, она нам је била за загријавање, а затим смо настављали рад на кореографији - испричао је Керкез.

Неки елементи акробаланса, како је рекао, на почетку су им изгледали јако тешки, али временом и правилним радом “десила су се чуда”.

Позитивна енергија

У овој духовитој причи, у којој се крије сатира на свијет у којем свако сваког пљачка како би дошао до крајњег циља - да пљачка постане легитимна, кроз духовите сцене свој таленат показао је и глумац Бојан Колопић.

- Заиста сам уживао радећи са екипом. Енергија је била баш добра у процесу, нарочито на пробама, када смо радили сонгове и кореографију. Верујем да смо ту енергију пренели на сцену и да је публика осетила - рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана