Градоначелник Бањалуке примио жири фестивала Кестенбург

Мирна Пијетловић
Градоначелник Бањалуке примио жири фестивала Кестенбург

Бањалука - Глумци и професори глуме Бранислав Лечић и Ирфан Менсур, чланови жирија Међународног фестивала студентских позоришта "Кестенбург" у Бањалуци, као и организатор фестивала, предсједник Бањалучког студентског позоришта Горан Јокић, припремили су јуче слатко изненађење за градоначелника Бањалуке Слободана Гаврановића.

Ових дана Бањалука дише заједно са "Кестенбургом" који је у граду на Врбасу угостио више од 200 студената из цијелог свијета. Тако су организатори фестивала одлучили да направе стилизовани сладолед, као заштитни знак манифестације, а њиме су обрадовали и првог човјека Бањалуке са којим су уз чашицу разговора и кашичицу сладоледа размијенили мишљења и искуства из досадашњег тока фестивала.

- Задовољство нам је што смо у прилици да подржимо први фестивал посвећен студентском позоришту, који је у наш град уз труд Бањалучког студентског позоришта довео врхунске представе и различите културе - рекао је Гаврановић те додао да ће сигурно и сам отићи да одгледа неколико представа.

Како је рекао глумац и предсједник жирија Бранислав Лечић, послије девет до сада одиграних представа, жири се већ сада сусреће са озбиљним напором да одлучи о најбољима.

- Велика ми је част што сам председник жирија "Кестенбурга", а пристао сам из два битна разлога. Први и најважнији је зато што је посвећен студентима, који баш у тим годинама најбоље могу да се изразе. Такође, јако ме занима на који начин млади људи из десет различитих земаља и са три континента гледају на актуелне теме у свету - казао је Лечић.

Он је додао да је друга ствар због које је пристао да буде на челу жирија сама Бањалука, која заузима посебно мјесто у његовом срцу и којој се увијек радо враћа.

Своје одушевљење градом, срдачним пријемом и великом стручношћу људи из Бањалучког студентског позоришта није крио ни глумац Ирфан Менсур који, како је рекао, није био пуних 25 година у Бањалуци, а када је стигао, доживио је позитивни шок.

- Потпуно сам одушевљен како су људи из Студентског позоришта направили један велики фестивал који, иако је први, апсолутно савршено функционише као да су иза њих године рада - истакао је Менсур.

Оно што га је, како је рекао, апсолутно фасцинирало и освојило је нешто што би могао бити одраз овог фестивала, а то је гест колега глумаца на сцени који се одиграо на крају представе у понедјељак увече.

- Када се утишао велики аплауз након извођења представе израелског позоришта, глумац из ове представе имао је потребу да јавно подржи своје колеге из Ирана - казао је Менсур.

Фестивал ће бити затворен свечаном додјелом награда најбољима у недјељу, 9. августа.

Представе

Треће такмичарске вечери фестивала "Кестенбург" публика је имала прилику да погледа представе "Пут у Лилипут" бањалучког ДИС позоришта, "Устани, Србијо" Академског позоришта студентског културног центра Ниш и комад "Ивона, принцеза Бургундије" Глумачке школе "Гудман" из Негева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана