Глумачки шарм Зељковића живи у сјећањима

Цвија Мркоњић
Глумачки шарм Зељковића живи у сјећањима

Бањалука - Шарм и позитивна енергија које су на сцену бањалучког позоришта доносили глумачки, али и љубавни пар Мара и Владо Зељковић оживио је међу љубитељима театра, али и умјетницима који су од њих учили прве драмске кораке.

Омаж Зељковићима који су били међу првим глумцима садашњег Народног позоришта Републике Српске одржан је у сриједу увече у Банском двору Културном центру у Бањалуци. Вече сјећања дио је манифестације "Везени мост", а мајстора глуме присјетили су се глумац Добрица Агатоновић Ага, књижевник Ранко Рисојевић, али и публика.

Мара и Владо Зељковић својим ликом и дјелом обиљежили  су вријеме и простор у којем су живјели, а својевремено су "носили" репертоар бањалучког театра.

Агатоновић, који је у Бањалуци први пут на даске које живот значе стао 1965. са носталгијом се присјећа времена када је глумио и друговао са "чика Владом", како га је звао.

- Пажљиво је пратио мој рад и много ми је помогао. Држао ме за руку и учио ме да ходам по сцени, много тога његовог је остало у мени. Волео ме и ценио, стварао је од мене нешто - казао је Агатоновић.

Прича да је Зељковић био свестран глумац са одличним гласом, али и да је волио кафански живот. Агатановића је, када се доселио из Србије, шармантни глумац "крстио" у Бањалучанина, уз помоћ Врбаса и ракије.

Владо Зељковић је потицао из бањалучке трговачке породице, а љубав са Маром Павловић крунисао је браком у коме су добили кћер Оливеру. Иако је завршио трговачку школу театарској трупи придружио се на позив тадашњег управника позоришта Душана Раденковића, а почетком тридесетих година 20. вијека добио је стални ангажман. Играо је заједно са значајним глумачким именима.

Зељковићи су 1936. заједно отишли у Нови Сад, али се Мара послије рођења кћери много мање бавила глумом. Касније су живјели и у Сарајеву, а у Бањалуку су се вратили 1950, када је Владо наставио каријеру и играо своје најбоље улоге. Антологијска рола му је улога Швејка у представи "Добри војник Швејк" рађеној према истоименом дјелу Јарослава Хашека. Играо је и Давида Штрпца у "Јазавцу пред судом" Петра Кочића, али и низ других главних и споредних улога.

Рисојевић је подсјетио како је књижевник Скендер Куленовић похвално писао о Влади Зељковићу и истакао како је он био изражајан глумац.

- Глумио је цијелим тијелом, та моћ не може да се научи, са тим се човјек рађа. Мара и Владо су заједно 1949. године играли најзначајнију представу "Дундо Мароје". Мара се истакла чак и у улогама гдје је играла кућну помоћницу, а обоје су били јако комични - казао је Рисојевић.

Први сусрет

Владо Зељковић и Мара Павловић први пут су се срели када је она са сестром Косаном дошла у бањалучко позориште. Претходно је напустила учитељску школу коју је похађала у генерацији са Бранком Ћопићем. Каријеру је започела као хонорарна глумица 1932. године, а убрзо је добила први професионални ангажман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана