Глумац Војин Ћетковић за Глас Српске: Живот Лазе Костића је као филмски сценарио

Александра Глишић
Глумац Војин Ћетковић за Глас Српске: Живот Лазе Костића је као филмски сценарио

Београд - Највећи акценат ставио сам на поезију Лазе Костића, а овај песник заслужује не једну него много серија и филмова. Његов живот је као филмски сценарио.

Ријечи су ово глумца Војина Ћетковића, коме је повјерена улога пјесника Лазе Костића у серији "Santa Maria della Salute", коју режира Здравко Шотра.

Глумац, који је популарност стекао захваљујући серији "Породично благо", а прву главну улогу остварио у Шотрином филму "Зона Замфирова", каже да је са нестрпљењем чекао да почне снимање пројекта о великом мајстору стиха.

- У сваком случају улога је изазовна, а на овој идеји радимо већ три године. Наравно, у целој причи најзанимљивија је та, у нашој историји и књижевности највећа немогућа љубав, између Лазе Костића и Ленке Дунђерски - прича Ћетковић, који иза себе има бројне улоге у позоришту, серијама и на филму.

Признаје да је и сам престао да их броји, али свака нова подразумијева систематичну припрему. Да би што вјерније дочарао пјесников лик, радио је, каже, помало необичне ствари.

- Морао сам да уз помоћ својих пријатеља смислим цео сет вежби које је Лаза Костић радио. Био је веома физички активан и томе је посвећивао много пажње. Такође је трчао и брзо ходао, свакодневно по двадесетак километара - открио је Ћетковић, напомињући да је то необичнији дио спремања за ову улогу.

Морао је да пронађе неуобичајене вјежбе које су несвакидашње и за наше доба.

- Занимљиво је да је Лаза у своје време био право чудо када би вежбао на отвореном, често обучен само до појаса. Свет се буквално крстио кад би га видео шта ради. Звали су га манити Лаза - казао је Ћетковић, подсјећајући на комплексну Костићеву личност.

Великан српске поезије био је и веома политички ангажован.

- Учествовао је и на Берлинском конгресу у стварању српске државе. Али у серији је главни део посвећен љубавној причи са Ленком - рекао је глумац, коме ће партнер бити Тамара Алексић, задужена за лик Ленђе Дунђерски.

Било је много неизвјесности док није званично потврђено да ће почети снимање серије за коју је Шотра писао и сценарио.

- Даћемо све од себе да то на крају изгледа добро. Имам дугогодишње глумачко искуство, а инспирацију проналазим у лику и делу човека према коме осећам велико поштовање. Истина, радимо пројекат који није документарни - истиче глумац који може да се похвали значајним наградама, међу којима је и "Милош Жутић", коју додјељује Удружење драмских уметника Србије.

Мада сматра да су историјске личности занемарене у српском позоришту и кинематографији, има објашњење за такву ситуацију.

- Уметници су толико заокупљени свакодневним преживљавањем да немају времена ни за породично окупљање, а не за наше великане. Прихватили смо неки друштвени систем који истински не разумемо и мислим да не постоји нигде на свету него код нас. То бих назвао трка за новцем и преживљавање. Зато су и култура и славни преци у запећку - објашњава Ћетковић, стални члан Југословенског драмског позоришта.

У овој позоришној кући остварио је бројне запажене улоге овјенчане различитим признањима.

- Чак је и наш живот некада у запећку у односу на то да морамо да обезбедимо хлеб својој деци. То је слика данашњег времена у коме је, нажалост, новац заузео најважније место - примјећује глумац, са којим смо разговарали неколико дана прије него што је пала прва клапа за серију о једној од најпознатијих српских љубави.

Осврнуо се и на стање у позоришту и кинематографији у цијелом региону.

- Стагнирамо већ дуго. Не могу да верујем да и после толико година ми и даље сужавамо те географске просторе на територији бивше Југославије, а осуђени смо једни на друге. Тржиште је мало ако посматрате ситуацију са финансијске стране. Серије се, на пример, приказују само у Србији и Републици Српској, евентуално у Црној Гори. Такође је недовољна конкуренција само једне или две глумачке школе. Културни радници морају да се уједине, по угледу на спортисте у региону - предложио је Ћетковић.

Бањалучка публика

- Кад год сам са позориштем гостовао у Бањалуци, уверио сам се да тамо постоји озбиљна публика. Такође ме радује што се у Републици Српској снимају филмови и серије, иако знам да ситуација у култури нигде није сјајна - каже Војин Ћетковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана