Душко Мазалица: Љубав испричана кроз пјесму

Александра Маџар
Душко Мазалица: Љубав испричана кроз пјесму

Бањалука - Причу о најузвишенијем људском осјећању, због којег се, чак и када тугујемо, осјећамо живима, љубави, кроз филмску причу "Ах, шта ћемо љубав крити" без дијалога коју прати пјесма као нарација, оживио је глумац Дјечијег позоришта Републике Српске Душко Мазалица.

Краткометражни филм, чија је радња смјештена у времену сукоба традиционалних обичаја и искрене љубави је завршни мастер рад Душка Мазалице на Факултету драмских уметности у Београду.

- Овај необичан приступ тематици жанровски је одређен као "севдах оперета" - истакао је Мазалица, који је писао сценарио, режирао и који глуми у овом филму.

Објаснио је да посебну емоцију традиционалним пјесмама "Мој дилбере", "Мила мајко шаљи ме на воду" и "Ах, што ћемо љубав крити" које прате нарацију скривених унутрашњих осјећања даје јединствено извођење Марије Шестић у пратњи Синише Стјепановића на гитари.

- Идеја је свеприсутна. Одлучио сам се за љубавну причу, јер сам свјестан да са њом могу допријети до највећег броја људи, а то је најбитније - прича Мазалица.

Као свака драмска структура, како је рекао, љубав има одређене препреке.

- Хтио сам да прикажем што више препрека које су нама свакодневица, а истовремено нам се чини као нешто што је добро, што је позитивно, што морамо испоштовати. Идеја водиља била је да се смисле јасне ситуације, препознатљиве из живота свих - каже Мазалица.

Без издизања на неки високи ниво у центру приче су припреме за вјенчање, гдје се по младу иде на коњским запрегама на којима је сломљен точак.

- Ово је филм који треба да погледа што више људи, јер се тиче културне баштине, обичаја, према којима се ми понашамо превише површно и не схватамо их у дубини и комплетном садржају, па из тога настају проблеми тамо гдје смо сви осјетљиви и гдје би најмање требало да настају проблеми, а то је љубав - нагласио је умјетник.

Главне улоге повјерио је колегама из Дјечијег позоришта Републике Српске, које јако добро познаје, Божани Бјелић и Ђорђу Јанковићу. У филму ће се, поред њих, у сведеним задацима одглумљеним на специфичан начин појавити Љубиша Савановић и Александар Бланић. Прилику да покажу своје умијеће у филму, који траје двадесет четири минута, добили су и људи који се никада нису бавили глумом, па ће једног од главних ликова оживјети и тренер у Коњичком клубу Милан Спасојевић.

- Премијера филма је предвиђена за новембар из разлога што ће се ово остварење у наредном периоду приказивати на фестивалима. За то вријеме радићемо промоцију спотова како бисмо заинтересовали јавност. Сигуран сам да ће се филм моћи погледати неколико пута и да ће се сваки пут у гледаоцу рађати нова емоција - сматра Мазалица.

Режију за филм потписују Душко Мазалица и Младен Ђукић, за фотографију је задужен Игор Шамара, док је монтажа повјерена Александру Бундалу и Младену Ђукићу.

Промоција спота

Промоција првог од три спота за пјесму "Мој дилбере" биће одржана сутра у 19 часова у бањалучком ресторану "Казамат" на тврђави Кастел. Истовремено, овај видео-спот ће истог дана и у истом термину доживјети своју телевизијску премијеру на програму Телевизије Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана