Драган Проле, фотограф, о изложби “Concept Photo”: Избор најбољих радова Сизифов посао

Бранислав Предојевић
Драган Проле, фотограф, о изложби “Concept Photo”: Избор најбољих радова Сизифов посао

БАЊАЛУКА - Фантастичан избор фотографија 178 аутора из 47 земаља свијета, подијељених у пет тема, обиљежио је четврту Међународну изложбу дигиталних и принтаних фотографија “Concept Photo”, која је ове седмице отворена у Банском двору.

Драган Проле, бањалучки фотограф, један од чланова жирија и организатор изложбе, каже да су одличне реакције публике потврда да клуб већ деценијама ради свој посао.

- Одлична посјета и сјајне реакције на отварању изложбе на неки начин додатни су подстрек и мотив за све нас у години у којој славимо 45 година континуираног рада и 30 година редовног одржавања изложби Универзитетског фото-кино клуба Бањалука - рекао је Проле за “Глас Српске”. Он је додао да је изложба ове године имала и једну посебну презентацију.

- Посебност ове изложбе одгледа се у томе што смо први пут имали презентацију дигиталних тема у Арт кину, тако да су посјетиоци на прави начин могли у Арт биоскопу уживати у пуној снази, квалитету и љепоти изложених дигиталних фотографија - навео је Проле.

У конкуренцији за изложбу нашло се 178 аутора са 2.221 фотографијом, тако да је жири, који су осим Проле чиниле његове колеге Дејан Селаковић и Саша Кнежић, имао више него изазован посао да организује коначну поставку.

- Да будем искрен, бирање фотографија за ову изложбу није био обичан, већ Сизифов посао, у којем јесмо уживали јер се ради о врхунским фотографијама, али то не умањује тежину задатка који смо имали. Од понуде од преко 2.000 фотографија правили смо прво индивидуални избор, потом смо правили три заједничке селекције како бисмо на крају направили поставку од 140 принтаних фотографија на двије теме (слободна колор и црно-бијела) док смо дигиталне фотографије свели на 320 фотографија у три теме (слободна колор и црно бијела те тема природе). Фин, али крајње незахвалан задатак - признао је Проле.

Изложба је подијељена на пет тема, а на конкурс су стигли фотографски радови са свих континената, што је, по његовим ријечима, дало посебан тон поставци.

- Имали смо фотографије из 47 земаља са свих континената и свих поднебља. Генерално, нама су најзанимљивије фотографије из Индонезије и Кине, док, рецимо, Индијци годинама имају препознатљив штих у фотографији који увијек изазива одличне реакције публике. Имали смо фотографије свих мотива и тема које су ишле од портрета преко пејзажа и архитектуре, у којима је сваки посјетилац могао да пронађе нешто за себе. Морам додати да је ова изложба за нас још једна потврда високог квалитета наших изложби у БиХ и региону, пажљиво ствараног деценијама - каже бањалучки мајстор фотографије.

На изложби су додијељене награде за најбоље радове, а осим међународних аутора, признања су додијељена и домаћим ауторима који су по својим фотографијама познати публици, а то су Синиша Плавшић, Младен Анић, Огњен Голубовић, Јовица Панић, Милена Ерцег, Ахмет Ресидовић и Гордана Поповић.

Универзитетски фото-кино клуб је основан 1977. године, а његове активности су усмјерене на популаризацију фотографије уопште, са посебним акцентом на креативној излагачкој фотографији.

До сада је одржано више од 60 курсева кроз које је едуковано више од 1.000 људи и преко 70 разних изложби фотографија, што је умногоме допринијело популаризацији фотографије на овим просторима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана