Дјеца тражила скривено благо у Ноћи музеја

Александра Глишић, дописници
Дјеца тражила скривено благо у Ноћи музеја

Бањалука - Дјеца која траже скривено благо у Музеју РС у Бањалуци без сумње су најљепша слика која се могла видјети у "Ноћи музеја" у Српској.

Међународна манифестација обиљежена је у суботу увече у више градова, а најмлађи посјетиоци Музеја РС радознало су учествовали у игри "Пронађи скривено благо", обилазећи са кустосима сталну поставку, али и остале изложбе. Малишани су имали прилику и да учествују у радионици "Очување нематеријалног културног насљеђа". Није случајно што је управо њима посвећена највећа пажња.

- Дјеца су наша највјернија публика. Треба његовати публику да расте заједно са музејом. Драго нам је што посљедњих година дјеца од двије, три године долазе са родитељима на изложбе - каже директор Музеја РС Нада Пувачић.

Ове године у манифестацију су уврстили и Базар умјетнина, а одржана су и стручна вођења кроз изложбе и музички програм.

Музеј савремене умјетности РС је као и претходних година привукао велики број посјетилаца који су са занимањем разгледали двије изложбе, али и трећу која је постављена у Каменој кући на Кастелу.

- Поносни смо што је изложба дјела контроверзног умјетника Демијена Херста у нашем програму "Ноћи музеја". Са друге стране имамо посебну поставку "Повратак на Мјесец: Кратка историја будућности", коју смо конципирали да бисмо одговорили на тему "Музеји и културни пејзаж" - рекла је директор Музеја савремене умјетности РС Сарита Вујковић.

Осим у изложбама, публика у овом музеју могла је да ужива и у концерту који је одржао "The BestBeat - Beatles tribute bend" из Београда, али и у наступу Ди-џеј Хамилтона из Лондона. Идеја је била да се направи мали времеплов британске музике.

У Музеју Козаре осим сталне поставке и више изложби Приједорчани су могли да погледају филм о народним ношњама и слушају звуке џеза. Музеј Семберије у Бијељини организовао је радионице за дјецу, музички програм и изложбу "Умјетност калиграфије".

Поставка тканих вунених прекривки отворена је у Музеју Херцеговине у Требињу, а организован је и богат музички програм. Музеј Старе Херцеговине у Фочи обиљежио је "Ноћ музеја" изложбом "Добојски логор, култура сјећања 1915-2015" о масовном страдању Срба из БиХ у Првом свјетском рату.

И Народна библиотека "Бранко Радичевић" из Дервенте поводом "Ноћи музеја" организовала је занимљив програм који су пратили многобројни посјетиоци.

Почетак

Европска "Ноћ музеја" је традиционална манифестација која се у исто вријеме одржава у више од 2.000 европских музеја. Први пут је одржана у Берлину под називом "Lage Nacht der Museen" 1997. године. Због великог интересовања и начина на који је идеја о самом догађају реализована убрзо се проширила на више институција и различитих градова широм Европе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана