Давид Мастикоса: Црњански као музичко надахнуће

Цвија Мркоњић
Давид Мастикоса: Црњански као музичко надахнуће

Бањалука - Поезија проткана музиком може лакше да допре до публике пошто је књижевност врста умјетности која је најближа људима.

Рекао је ово за "Глас Српске" студент Одсјека за композицију на бањалучкој Академији умјетности Давид Мастикоса, чије су композиције изведене на бројним домаћим манифестацијама, али и на концертима у региону и иностранству. Осим представљања на бањалучкој манифестацији "Дани Владе С. Милошевића" и на Концерту композитора у Музеју РС у Бањалуци, био је присутан и у Србији, Италији, Француској, Јапану, Холандији и САД.

Једна од његових композиција је и "Серената", настала по истоименој антологијској пјесми Милоша Црњанског, а компоновао је и музику на чувену "Стрепњу" Десанке Максимовић.

- Соло пјесма може дубоко да уђе у душу човјека и да га привуче умјетности. Наравно да ми поезија није једини разлог за стварање музике, али стихови имају одређени утицај - казао је Мастикоса који свира на клавиру и кларинету.

Међутим, све његове композиције изводе други умјетници, користећи широк спектар музичких инструмената. Млади композитор подсјећа да су музичари одувијек проналазили надахнуће у поетским остварењима.

Сматра да на домаћој сцени има довољно простора за младе умјетнике, али да је неопходна популаризација савремене музике.

- Живимо на географском подручју које своју историју умјетничке музике пише однедавно па су нова квалитетна дјела увијек добродошла - сматра Мастикоса.

Планира да се упише на мастер студије на Одсјеку за композицију у класи професора Татјане Милошевић-Мијановић.

- Сигурно је да ћу ускоро имати још нових пјесама, а припремам и концерте и ауторско вече када ћу представити пресјек стваралаштва. Надам се да ћу се упустити у свијет професионалних композитора - рекао је Мастикоса који је заслужан и за музику у представи "Жене у Народној скупштини", премијерно изведену прошле године на сцени бањалучког Градског позоришта "Јазавац".

То је била представа студената глуме бањалучке Академије умјетности, а Мастикоса већ другу годину пише и примјере за дисциплину солфеђо у оквиру такмичења основних и средњих музичких школа Републике Српске.

Фестивал

- Недавно сам радио музику за официјелни трејлер за Фестивал анимираног филма у Неуму - НАФФ - каже Давид Мастикоса.

Неумска филмска смотра отворена је у суботу увече девети пут, а прве вечери приказано је седам филмова из такмичарског програма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана