Бранислав Лечић за Глас Српске: Театар откључава шифру комуникације

Мирна Пијетловић
Бранислав Лечић за Глас Српске: Театар откључава шифру комуникације

Бањалука - Задовољство ми је што ћу имати прилику да из различитих делова света, укључујући и домаћа позоришта, погледам како уметници размишљају на тему театра, шта су им провокације, који текстови, који начини изражавања, а што мене као некога ко се озбиљно и професионално бави театром, јако занима.

Рекао је ово у разговору за "Глас Српске" доајен српског глумишта Бранислав Лечић, који ће наредних дана у Бањалуци предсједавати жирију Међународног фестивала студентског позоришта "Кестенбург", за чије је отварање у петак увече све било спремно прије закључења овог броја "Гласа Српске".

- Велика ми је част и задовољство што сам позван да будем председник жирија "Кестенбурга" и надам се да ће овај фестивал израсти у стални културни догађај у Бањалуци - рекао је Лечић.

Он наглашава да у студентским данима театар често буде изазов, односно покушај младе особе да се пронађе, а "шта интензивније и дубље може да помогне човеку да пронађе себе и да се уравнотежи, него управо истраживање сопственог бића кроз технике и занат глуме".

- Поред глумачког израза, неопходно је ускладити све детаље, као што су сценографија, костим, музика, како бисмо постигли одговарајући ефекат у публици. Ипак, нису сви млади људи опредељени за театар као професију, али проћи кроз њега и бавити се неком од ових уметности које театар сублимира је корисно за цео живот - каже Лечић.

Он додаје да професионалним глумцима студентско позориште може бити један вид инспирације, нарочито када су у питању млади људи из свих крајева свијета који ће боравити у Бањалуци за вријеме фестивала.

- Велико је и драгоцено искуство за младе људе са различитих крајева света да размењују искуства, а то ће управо пружити овај фестивал. Увидеће да су сви проблеми са којима се сусрећу и проблеми других, и тако ће их лакше превазићи. Имаће прилику да размене сензибилитете, памет, дух, културе, емоције, језик - поручује овај глумац младим колегама.

Лечић истиче да је култура у суштини комуникација, јер не можете сачувати своју културу, уколико не комуницирате са туђом, јер статика значи пропадање и убиство сваког облика развоја.

- Динамика је та која нас покреће, пружа шансу да напредујемо, учимо, али и примењујемо стечена знања - каже Бранислав Лечић.

Према његовом мишљењу, енергија позоришта је битна колико и енергија живота, тако да ће сваки театар који буде гостовао у оквиру "Кестенбурга" донијети једну нову енергију и сензибилитет увјерења, "који је неопходан да нас пробуди и отвори нам очи како бисмо разумели њихову причу".

- Оно што ћемо ми као жири посматрати је то за шта је театар искоришћен како би се одређена прича испричала, невезано за израз који је редитељ користио. То је, у ствари, и пут за комуникацију представе и публике која ће се наћи у сали. Позориште проваљује енергетску шифру комуникације - каже Лечић.

Он додаје да је сигуран да млади људи немају оптерећеност формом и да ће се више бавити својим страстима, жељом да нешто кажу, што га, како признаје, нарочито узбуђује и с великим очекивањима чека да погледа представе младих људи из цијелог свијета.

Публика и позориште

- Позориште није институција која је у стању да промени свет. То и није његова улога. Улога позоришта је да лечи душу. Одлазак у позориште је исконски, архетипски ритуал, који, без обзира на то што се смешта у модерно време, представља одлазак на својеврсну терапију. Вештина постигнућа страшћу и искреношћу занатом глуме, рађа тај осећај истине који нам је неопходан и директно буди емоцију и менталну свест, развија социјалну интелигенцију. Из свих тих разлога, позориште је ватра која никада не треба да се угаси - рекао је Бранислав Лечић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана