Бијељина: Одржано 14. пјесничко вече

Срна
Бијељина: Одржано 14. пјесничко вече

Бијељина - Народна библиотека "Филип Вишњић" у Бијељини и Књижевни клуб "Јован Дучић" из овог града организовали су вечерас традиционално пјесничко вече, које је окупило пјеснике из седам клубова пјесника Републике Српске и Србије.

"Књижевни сусрети, пјесничке вечери организујемо традиционално, а наши вечерашњи гости долазе из Београда, Шида, Сремске Митровице, Рогатице, Власенице и Модриче", рекао је домаћин скупа Здравко Згоњанин, предсједник бијељинског Књижевног клуба "Јован Дучић".


Он је додао да овај клуб има одличну дугогодишњу сарадњу са свим клубовима у Србији, Републици Српској и Федерацији БиХ, онолико колико им могућности дозвољавају, јер, како истиче, Клуб никада није добио никакву врсту помоћи од града.

"Ипак, најважније је да смо ми успјели да наш град повежемо на културном нивоу са бројним клубовима у земљи и окружењу", рекао је Згоњанин, који је цитирао српског великана Јована Дучића - Само онај народ који издваја за културу је срећан народ, а онај који то не чини, осуђен је на пропаст.

Књижевник Милорад Обреновић, члан друштва "Књижевна ријеч" из Рогатице, рекао је да је његово друштво у оснивању и да има тек 12 чанова, али да лично дуго година сарађује са бијељинским клубом "Јован Дучић".

"Наш долазак је овдје и братски и књижевни, сваки сусрет је одлично организован, а наш основни циљ на оваквим манифестацијама и јесте ширење братства, пријатељства и размјена књижевних достигнућа", рекао је Обреновић новинарима, додајући да је "сабирање оно што нам треба, а не подјеле".

Аћим Тодоровић, члан Удруђења књижевника Србије и Републике Српске који долази из Књижевног клуба "Луча" из Власенице, истакао је да Клуб из којег долази окупља седам клубова регије Бирча и има 30-ак чланова, а сарадња са Клубом "Јован Дучић" одавно је, каже, прерасла у братску.

"Имамо заједничке могућности сарадње у смислу промоције књига, рецензија, писања, погледа, приказа свега што обухвата књижевност. Овакви сусрети у данашње вријеме ерозије, када се култура нашла на маргинама друштва, ми који смо Богом дани покушавамо да његовом промисли кажемо оно што чува нашу традицију, идентитет српског народа, српски језик...", рекао је Тодоровић.

Морамо очувати све оне вриједности које је српски народ вијековима чувао, каже он, а што је данас на рубу понора. "Ми имамо задатак да то чувамо и да све што је вриједно пренесемо на млађе генарације", каже Тодоровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана