Бањалучки глумци послали поруке публици: Искључите телефоне,укључите срце и доживите магију

Александра Маџар
Бањалучки глумци послали поруке публици: Искључите телефоне,укључите срце и доживите магију

Бањалука - Обично у тишини позоришне сале, обучени у неке друге људе, глумци у театру снагом свог талента живе туђе судбине, добре и лоше, остављајући у ваздуху гласне поруке, које удишу само они који разумију узвишеност умјетности.

Данас, на Свјетски дан позоришта, без костима, на сценографији живота, у којој се култура налази у срамном положају, глумци бањалучких театара послали су поруку публици, а њихове различите мисли претапају се у једну најснажнију, да је упркос свему повратак театру повратак човјековој души.

- У ери индивидуализма и интернета, напретка технологије и визуелних ефеката на филму и телевизији... поручио бих свим уметницима, који се баве позориштем, да престану да се такмиче са поменутим. Него да се окрену ономе из чега је позориште и настало, а то је жив човек на сцени. Оканимо се дакле мегаломанских сценографија, видео-бимова, микрофона и осталих спољних ефеката, а вратимо се души човековој, ако је од ње ишта остало - истакао је глумац Народног позоришта РС Бојан Колопић.

Драгој публици, како каже, поручио би да настави да долази у театар, јер без ње нема ни глумаца.

- Као што и без нас нема ни вас иако је то мање видљиво.

Политичарима на овим просторима бих поручио да престану да смањују средства него да укину апсолутно сав буyет за било каква културна дешавања, тако ћемо знати на чему смо.

П.С. политичари, шалио сам се - рекао је Колопић.

Ако је позоришна умјетност јединствена врста, јер је жив чин који се догађа баш сада у том тренутку, објашњава глумица националног театра Миљка Брђанин, онда је и јединствен осјећај публике у том тренутку која доживљава представу и самим тим неупоредива са другим умјетничким дјелима.

- Тако да позориште од својих почетака па до данас има катарзичну улогу која је непроцјењива и вишекорисна. Значајно је, јер покреће и отвара поље емоција и указује на освештан, дубок и критичан поглед на питање којим се бави представа. Онима који га стварају, а и онима који га гледају, ако говоримо о квалитетном позоришту може у данашње вријеме да послужи као острво наде - сматра глумица.

Глумица Слађана Зрнић позива на повратак у позориште те на "развод" од телевизије.

- Људи су у браку са телевизијом, а она их силује, не поштује и угњетава. Подсјетимо се шта значи и какав је осјећај када прочитате пјесму из дјетињства, када узмете и окренете лист папира своје нове књиге. Позориште вам може помоћи да се поново заљубите у садржај, а не у форму. Позориште још има ту неприкосновену магију коју не посједује нико.

Људи треба да допусте себи љепоту, узбуђење и радост које носи одлазак у позориште. Тај чин је апсолутни доказ да сте живи - истиче Зрнићева.

Позориште је за глумицу Народног позоришта РС Наташу Перић на неки начин дио дјетињства.

- Ово је игра која сада има гледаоца и уз зрелију имагинацију, осмишљен циљ. Уз њега развијамо "метафизичко чуло" кроз које постепено ширимо поимање свог окружења. Радом на себи постајемо бољи гледаоци, који јесу мјесто и тренутак коначне истине представе - нагласила је Перићева.

Поруке у неколико реченица о позоришту и његовом значају послали су и глумци Дјечијег позоришта РС, а међу њима и Зорана Шуман.

- Детерминисано, позориште је уско везано за простор и вријеме у којем се изводи позоришни комад. Свједоци смо времена и прилика у којим живимо, јасно је да је театар за дјецу на маргини, али исто тако знамо да је оно тада и најпродуктивније. Задатак свих нас је да директно утичемо на развој система вриједности младих генерација. Улога представе за дјецу јесте развијање маште и креативности, али она мора да буди оптимизам, слави живот и да постепено оспособи младог човјека за њега. Ранко Младеновић, пјесник, позоришни критичар, је рекао: "Спасимо дијете у дјетету !" Нека то буде и порука на овај дан - казала је Шуманова.

Да живимо у времену информатичке револуције у којем се изродило толико различитих медија, подсјетио је и глумац Душко Мазалица.

- Захваљујући интернету већина умјетничких области бива лакше и брже доступна. Због начина живота и комерцијализације свега људи постају конзументи и потрошачи умјетничких дјела. Паметни уређаји сервирају до човјека у удобном дому умјетничка дјела и људи постају отуђени. Позориште у 21. вијеку задржава своја правила и може да мијења набоље само техничке могућности. Одлазак у позориште и даље духовно уздиже и развија свијест. Жива размјена енергије и мисли даје позоришту аутентичност због којег многи у њему налазе уточиште. Магија којом позориште опстаје вијековима је енергија која повезује људе. Она се не може уништити, чак и кад се људи у потпуности отуђе, лијек на крају тунела биће свјетло позоришног рефлектора - надахнуто је говорио Мазалица.

Да те невидљиве нити које повезују публику и глумце нису за живот пресудне, али све оно што се "узме и да" током представе, глумица Смиљана Маринковић назива чаробним.

- Позориште не треба само да забави, оно мора да замисли, запита. Бише него икада потребно нам је позориште које нас се тиче. Идите у позориште. Растите у њему и са њим. Искључите телефоне, укључите срце, дозволите да вам се деси лепота! Доћи ћете поново. Верујем у то - закључила је причу Маринковићева.

Почињу "Дани комедије" у Бијељини

Представа "Браколомије" отвориће вечерас у 20 часова фестивал "Дани комедије", који се ове године традиционално одржава по шеснаести пут у Центру за културу "Семберија" у Бијељини. Текст по мотивима књиге Антонија Амурија извешће глумци Агенције за услуге у области културе Сцена-Београд.

"Аплауз фест" у ДИС театру

Комедија "Епитаф" у режији Новице Богдановића биће премијерно изведена вечерас у 20.30 часова на фестивалу "Аплауз фест", који је почео протеклог викенда у Бањалуци. Комад, као и фестивал су у продукцији бањалучког ДИС театра.

"Песник за песнике" у Народном позоришту РС

Глумац Иван Перковић извешће вечерас у 20.30 часова монодраму у част пјеснику Момчилу Настасијевићу "Песник за песнике" на сцени "Петар Кочић" у националном театру.

Поруку поводом Свјетског дана позоришта прочитаће глумица овог театра Љиљана Чекић.

Порука Николе Пејаковића

- Позориште не треба никоме у Републици Српској. Људима је странчарење попило мозак, а политика и размишљања о политичким сплеткама једино су им на памети. Зато, потпуно је депласирано причати од Дану позоришта,  поштеније не писати о томе - казао је редитељ и глумац Никола Пејаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана