Бањалучка виолинисткиња Јована Раљић на концерту у Храдец Кралову: Раме уз раме са чешким умјетницима

Дејан Јовичић
Бањалучка виолинисткиња Јована Раљић на концерту у Храдец Кралову: Раме уз раме са чешким умјетницима

Бањалука - Бањалучка виолинисткиња, Јована Раљић, наступила је у чешком Храдец Кралову са симфонијским оркестром из овог града, под диригентском палицом Мартина Зигхарта из Беча.

Она је свирала Менделсон виолински концерт заједно са још четрдесетак умјетника, што је велико признање за младу Бањалучанку која је до сада учествовала на више од 300 концерата широм бивше Југославије и Европе.

Публика у чешком Храдец Кралову испратила је овај концерт са овацијама, а Јована је за "Глас Српске" подијелила емоције са наступа, као и сарадњом са умјетницима из Чешке.

- Осјећај је био диван, јер сам кроз Менделсона могла изразити своје емоције на најљепши начин. Богатија сам за ново искуство, јер ми је рад са чешким оркестром дао велику слободу на сцени - казала је ова талентована виолинисткиња.

Оно што истиче као посебно искуство и велику част, је сарадња са свјетски признатим диригентом Мартином Зигхартом.

- Научила сам много и од Мартина Зигхарта који је диригент Линц опере и бивши соло челиста Бечких симфоничара. Он је и најзаслужнији што сам наступила у Чешкој, јер је гледао моје наступе у Грацу, након чега ме позвао да остваримо сарадњу - рекла је Јована.

Она је тренутно на трећој години музичке академије у Грацу, гдје такође редовно наступа, а ускоро је очекују гостовања у Швајцарској, те интернационалном такмичењу Јеунессе Мусицале у Београду.

- Студије иду добро и задовољна сам својим напретком, а посебно сарадњом са професорицом Силвијом Марковић која је одличан педагог и моја велика инспирација - прича Јована.

Наступала је више пута и са Интернационалним омладинским оркестром из Њемачке међу стотину музичара из цијелог свијета, а свирала је и са финским оркестром "Lapeenranta City Orchestra" на мађарском фестивалу Земплени.

У грчком Волосу је прошле године учествовала на престижном фестивалу "Евмелиа" који је окупио еминентне оркестре, солисте и диригенте из чак 13 земаља.

Дуги низ година била је прва виолина Бањалучке филхармоније за коју је вежу лијепе успомене.

- Нисам у посљедње вријеме с њима наступала, али мислим да би то био лијеп концерт и већ имам репертоар који бих могла презентовати с њима - поручује Јована.

Каријеру почела у "Врапчићима"

Јована је своју каријеру почела у бањалучком дјечијем хору "Врапчићи", а два пута је тријумфовала на Ђурђевданском фестивалу у Бањалуци и једном на бањалучком фестивалу "Први аплауз". Учествовала је и у српском шоу програму "Ја имам таленат" гдје је стигла до полуфинала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана