Археолози излазе на терен 18. марта

Александра Маџар
Археолози излазе на терен 18. марта

Бањалука - Припреме за прва теренска истраживања, која ће археолози Републике Српске радити у оквиру пројекта "EUROFORM", приводе се крају, а излазак на терен најављен је за 18. март.

Тим археолога истраживања ће започети на локалитету Кочићево у Новој Тополи/Српцу, а на терену ће боравити до 30. марта.

Координатори пројекта за Републику Српску су Музеј Републике Српске, Завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске и Завичајни музеј у Градишци.

- Прошлогодишњи резултати, као и нове могућности приступа терену (саднице су измјештене на други дио парцеле) дају нам нове могућности у истраживању овог локалитета - рекла је археолог из Музеја Републике Српске Ивана Панџић.

Казала је да ће на терену бити ангажовано седам археолога из Велике Британије и шест из Републике Српске, као и неколико радника и студената.

- Планирано је да у периоду од 18. до 30. марта истражимо нових 25 м2. Паралелно са самим ископавањем направићемо геоархеолошко испитивање локалитета и извршити процес флотације (испирање земље, да би се утврдили евентуални остаци биљног поријекла) - објаснила је Панџићева.

Подсјетила је да је на локалитету Кочићево нађена велика количина керамичког, коштаног и кременог материјала.

- Најзанимљивије откриће представљају остаци, највјероватније стамбених објеката, укопаних или полуукопаних земуница - истакла је Панџићева.

Пројекат истраживања палеолита сјеверне Босне до данас се развио у четири пројекта, између осталих и пројекат "EUROFORM". Панџићева је казала да ће се у оквиру пројекта проучавати најраније појаве земљорадње у региону и настојати да се преиспита кључна важност нашег региона за Европу у том периоду.

- Сталном активношћу на овим просторима проф. др Престон Миракл и мр Тонко Рајковача заинтересовали су своје колеге и сараднике из Британије, али и Србије, Словеније и Хрватске и увели их у археологију Републике Српске и Босне и Херцеговине - казала је Панџићева.

Нагласила је да су резултати шестогодишњих истраживања више него позитивни, те да је регистровано више од 200 нових потенцијалних локалитета на којима ће археолози истраживати.

- Ту је и пројекат који је обухватио Ц14 анализе коштаних остатака свих неолитских локалитета у БиХ, којима смо добили њихову најприближнију старост, а резултати су у штампи. Поједине активности не бисмо били у могућности да остваримо без сарадње са колегама из Велике Британије - казала је Панџићева.

Сарадња са представницима Универзитета у Кембриџу од 2006. године обухватила је неколико пројеката, а континуитет рада и сарадње те резултати који су постигнути изњедрили су пројекат "EUROFORM".

Апликација је поднесена Европском истраживачком савјету у децембру 2011. године, а одобрена је у јуну 2012. године.

Пећина Клашнице

- Локалитет пећине Клашнице је истражен до крајњих могућности, а пећину Растуша код Теслића истраживаћемо бар још двије године. Велики подухват су и геоархеолошке анализе одређеног броја локалитета, које су већ објављење у иностраним и домаћим публикацијама - казала Ивана Панџић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана