Академски сликар Никола Кекеровић: Награда за труд и таленат

Мирна Пијетловић
Академски сликар Никола Кекеровић: Награда за труд и таленат

Бањалука - Боравак у Бечу ће ми пружити могућност да се упознам са њиховом умјетничком сценом и да испратим сва значајнија дешавања, којих тамо има у великом броју. Имаћу прилику да упознам кустосе и да им на крају свог боравка представим радове који буду тамо настали.

Рекао је ово за "Глас Српске" млади академски сликар из Бањалуке Никола Кекеровић, који је тромјесечни боравак у Бечу добио као побједник конкурса који су организовали "namaTre.ba " и SHARE пројекти под покровитељством аустријске амбасаде.

Како је појаснио Кекеровић, студенти умјетности и умјетници до 28 година, који живе у БиХ позивани су да пошаљу своје видео-радове у трајању од најдуже десет минута.

- Тема није била одређена, а све врсте видео-радова и жанрова су биле добродошле. Затим је интернационални тим умјетника од свих пристиглих радова одабрао десет најзанимљивијих. Организована је изложба финалних видео-радова у Требињу, гдје сам проглашен за побједника - рекао је Кекеровић.

Као побједник такмичења добио је стипендију за тромјесечни боравак у Бечу, као артист-ин-ресиденце.

- У Бечу имам обезбијеђен атеље, стан и продукцију радова. Тренутно немам испланирано шта ћу продуковати тамо, идем на спонтаност - истакао је овај млади умјетник, чија су два видео-рада, са којима је и конкурисао на такмичењу, приказана на изложби у Музеју савремене умјетности Републике Српске, која је тренутно у току.

Побједнички рад "Њихова умјетност" на ироничан начин критикује понекад досадна отварања изложби, која трају предуго без икаквог разлога.

- Други рад "Телетекст" је настао као умјетнички пројекат, гдје би неколико мојих радова, у форми прича које бих "качио" на телетекс биле доступне да се читају на јавном сервисеру, тако да људи не морају да иду у галерије. Све се може од куће из фотеље. Рад је исто ироничан и дегутантан, као и све вијести које свакодневно слушамо и гледамо - појаснио је Кекеровић.

Он је додао да је ова изложба за њега од великог значаја, јер му је пружена шанса да излаже са умјетницима који су такође били побједници овог такмичења у прошлости.

- Видео је за мене најспецифичнији медиј у умјетничком изражавању. Углавном га користим када треба да забиљежим процес настанка дјела. Умјетност се за мене дешава у тренутку настајања дјела, тако да су продуковане слике, фотографије и видео-снимци само документација тог процеса - истиче овај умјетник и додаје да нам треба више манифестација гдје ће видео добити своје признање као умјетнички видео.

Када је у питању његово усавршавање, тренутно је на мастер студију на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци и припрема нове пројекте.

- Нове идеје се стално мотају по глави, али треба времена да добију коначну реализацију. Радим више теоријски, пишем есеје и читам, а у другој половини године крећем у реализацију завршног мастер рада у виду изложбе - најављује Никола Кекеровић.

"Апартман"

- Пројекат "Апартман" је замишљен као низ изложби, пројекција, разговара са умјетницима који би требало да подстакну остале младе умјетнике да почну да излажу самостално или у групи помоћу нашег пројекта. Кроз пројекат и изложбе покушавамо да популаризујемо савремену умјетност. "Апартман" је специфичан управо зато што су изложбе организоване у становима, приватним просторима, гдје умјетници имају потпуну слободу креације. Ускоро спремамо разговор са младим умјетником Бојаном Стојчићем из Сарајева, у оквиру којег ће представити публици своје радове - рекао је Никола Кекеровић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана