Академски сликар из Бањалуке Биљана Гаврановић: Спонтаност рађа инспирацију

Цвија Мркоњић
Академски сликар из Бањалуке Биљана Гаврановић: Спонтаност рађа инспирацију

Бањалука - Инспирација долази спонтано, не размишљам пуно о томе шта ћу радити, али кад се ухватим једне теме, онда радим на њој док је скроз не исцрпим и не заокружим неку цјелину.

Рекла је ово у разговору за "Глас Српске" академски сликар из Бањалуке Биљана Гаврановић, чији су радови тренутно изложени на заједничкој изложби "Сове" са сликаром - керамичаром Соњом Бикић у бањалучкој галерији "Соња Бикић".

Публика има прилику да погледа око 20 Биљаниних цртежа рађених различитим техникама и на различитим подлогама.

- На папиру сам радила цртеже техником перо - туш, користила сам кухињску даску на којој сам радила акрилом, док сам на керамичким плочицама радила бојама за стакло - објаснила је сликарка.

Гаврановићева већ дуги низ година црта птице, међу којима је сова један од родоначелника у тим циклусу.

- Сова ми је била занимљива као птица, можда то има везе са значењем у различитим религијама, тумачи се као птица ноћи или као птица мудрости - рекла је Биљана и додала да не планира посебно које ће подлоге користити, већ за реализацију рада користи све оно што јој се учини занимљивим.

О ситуацији у умјетности код нас каже да се она није много примијенила од осамдесетих година, те истиче да је најбитније да умјетници раде у континуитету и да излажу.

Као редован професор на Академији умјетности у Бањалуци стално је у контакту са младим људима, те им поручује да се само ентузијазмом и радом могу пробити и показати свој таленат и изван граница БиХ.

- Велики је број студената који на бањалучкој Академији умјетности дипломирају, па оду у иностранство. Један од примјера је и Селма Селман, која је прошле године освојила награду "Звоно", а сада је у Њујорку - казала је Гаврановићева.

Истакла је да је велика штета што нема више сличних награда за младе умјетнике, које би им биле одскочна даска и које би им помогле да се даље креативно развијају.

За стицање искуства и развој, али и дружење са другим умјетницима који се окупљају на овим сусретима, према Биљанином мишљењу, веома су важне и ликовне колоније, а искуства стечена на њима сматра богатством.

Гаврановићева је недавно своје сове приказала и на самосталној изложби у Приједору, а што се даљих планова тиче, 2019. године планира да заокружи свој умјетнички излагачки период и обиљежи 40 година стварања.

Биографија

Биљана Гаврановић је завршила Академију ликовних умјетности 1982. године у Сарајеву. Један је од оснивача култне групе "Звоно". Учествовала је на бројним колективним међународним изложбама у земљи и иностранству. До сада је самостално излагала око 20 пута и добитник је више признања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана