Академија умјетности: Награђени најбољи радови

Јасмина Перишић, фото: А. Чавић
Академија умјетности: Награђени најбољи радови

Бањалука - Годишња изложба радова студената бањалучке Академије умјетности отворена је у просторијама ове институције, а најбољи аутори добили су награде.

Поставка, која се пред публиком нашла у сриједу увече, обухвата око 300 радова, а изложбу је отворила проректор за међународну сарадњу на бањалучком Универзитету Валерија Шаула.

О наградама је одлучивала Комисија Академије умјетности, а признање из области графике припало је Саши Татићу. Награда за сликарство додијељена је Бранимиру Максимовићу, а за цртеж Јелени Вучић. Никола Кекеровић награђен је у области интермедијалне умјетности, а Милица Чвокић за вечерњи акт. Продавница умјетничког материјала "Арт центар Јеж" додијелила је награду за графику Николи Каштеровићу, док је Селма Селман добила признање агенције "Акваријус" за најбољи графички дизајн. У области фотографије награђена је Викторија Банда, а признање је спонзорисала фирма "Бирокип".

Декан Академије умјетности Лука Кецман каже да му је драго што 13. пут на изложби представљају дјела рађена током академске године.

- Ове награде су мали финансијски подстицај, али и начин да издвојимо најбоље студенте. Драго ми је што има и оних који из године у годину заблистају - рекао је Кецман.

Нагласио је да поставка обухвата много радова па је Академија проширила капацитете изложбе на још два објекта.

- У згради Филолошког факултета имамо галерију "Ђура Јакшић", а радове из интермедијалне умјетности изложили смо у згради која ће од јесени бити преуређена за наставу на смјеровима за графички дизајн и анимирани филм и уопште за студијски програм ликовне умјетности - истакао је Кецман.

Студент Павле Ивановић, који је изложио своје дјело на овој изложби, каже да је веома узбуђен што је дио ове приче.

 - Много сам поносан што је и мој акт рађен у оквиру предмета фотографија изложен и надам се да ћемо послије безбрижних студентских дана успјети да се запослимо - казао је Ивановић.

Музеји

Музеј савремене умјетности РС додијелио је награду за најбољи рад на завршној години студија првог циклуса из области ликовних умјетности, а лауреат је Мила Панић. Музеј Козаре из Приједора наградио је Милицу Чвокић и Јелену Ружојић из области графике.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана