"Руски конзул" од вечерас на репертоару бањалучког "Синеплекса Палас VIDEO

Илијана Божић
"Руски конзул" од вечерас на репертоару бањалучког "Синеплекса Палас VIDEO

БАЊАЛУКА - Филм "Руски конзул" у режији Мирослава Лекића, по истоименом роману Вука Драшковића, посвећен Жарку Лаушевићу, коме је насловна улога у овом филму била посљедња, од вечерас је на редовном репертоару бањалучког "Синеплекса Палас".

Филм говори о српско-албанским односима на Косову и Метохији седамдесетих година 20. вијека. Баш тај период можемо сматрати кључним тренуцима косовско-метохијске кризе, која ће дефинисати будући суживот Албанаца и Срба. Прича прати главног јунака филма, српског доктора Илију Југовића кога глуми Небојша Дугалић.

Доктор Југовић по казни добија премјештај у болницу у Призрену. Ту упознаје професора историје Љубу Божовића, самозваног руског конзула, наизглед психијатријског пацијента који тврди да ће ускоро "Русија опет постати Русија, а Косово ће опет бити српско".

Против Божовића се окрећу локални албански моћници, сепаратисти, а доктор Југовић га брани.

Редитељ Мирослав Лекић, који је и косценариста са Игором Бојовићем, истакао је за српске медије да ова драматична прича има изразиту рефлексију на стварност коју живимо, али је навео и да филм слути вријеме које ће доћи.

- Наравно, ни Вук, ни ми нисмо покушавали да се бавимо потенцијалним решењима, него смо хтели да покажемо начин на који је можда једино могуће изаћи из проблема који је и сада актуелан - рекао је Лекић.

Улогу српског психијатра Илију Југовића који послије смрти пацијенткиње у Београду, по казни партије, одлази у Призрен, гдје добија посао љекара опште праксе у локалној болници и гдје упознаје професора историје Љубу Божовића, маестрално је одиграо Небојша Дугалић.

Глумица Даница Радуловић у "Руском конзулу" игра разведену жену у вријеме када је то наилазило на осуде околине и када су разведене жене називане распуштеницама. Њен лик се у малој средини, без заштите мушкарца, изборио да буде главна сестра у болници и да заштити своју егзистенцију, а онда долази образовани доктор из Београда и почиње да јој се допада.

Радуловићева је испричала српским медијима да је снимање било захтјевно, јер се уз филм снимала и серија, али је додала да глумци обожавају свој посао и да све могу издржати.

- "Руски конзул" је направљен тако да апсолутно никог не осуђује, бави се малим људима који се боре за живот. Ту је много емоција,

фантастични су ликови, добро написани, добро режирани, добра фотографија и одлична екипа глумаца. Привући ће, наравно, и последња улога Жарка Лушевића мада ја још увек тешко то изговарам - признала је Радуловићева.

Филм је премијерно приказан на затварању 52. Међународног филмског фестивала ФЕСТ, 3. марта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана