„Опенхајмер“ оправдао очекивања, освојио седам Оскара (ВИДЕО)

ГС
„Опенхајмер“ оправдао очекивања, освојио седам Оскара (ВИДЕО)

„Опенхајмер“ је најбољи филм 96. додјеле Оскара.

Од 13 номинација „Опенхајмер“, филм о оцу атомске бомбе освојио је седам, укључујући Кристофера Нолана за режију и Килијана Марфија за најбољег глумца.

„Јадна створења“ однијела су четири, а Ема Стоун свог другог Оскара. Упркос 10 номинација, Скорсезеове „Убице под цвјетним мјесецом“ нису освојиле ниједну статуету, док је „Барби“ покупила тек једну – за најбољу пјесму.

Легендарни Ал Пачино на бини театра Долби прочитао је одлуку Академије – најбољи филм 96. додјеле Оскара је Опенхајмер.

У изузетно јакој конкуренцији, Ема Стоун освојила је свог другог Оскара за најбољу глумицу и то за улогу Беле Бакстер у филму „Јадна створења“.

Послије дугогодишње редитељске каријере током које је снимио прегршт изузетних остварења, Кристофер Нолан коначно је освојио статуету за режију за Опенхајмера.

Највећи фаворит за најбољег глумца Килијан Марфи оправдао је очекивања и однио кући свог првог Оскара.

Лудвиг Горансон подигао је свог другог Оскара за оригиналну музику филма „Опенхајмер“, док је Били Ајлиш такође освојила другу статуету у каријери и то за пјесму „What I Was Made For“ у блокбастеру Барби.

Рајан Гослинг и Слеш подигли дворану на ноге

Да разбију помало монотону атмосферу у театру Долби побринули су се Рајан Гослинг и Слеш изводећи нумеру „Im just Ken“ из филма „Барби“.

Slash joins Ryan Gosling during his performance of "I'm Just Ken" at the 2024 #Oscars pic.twitter.com/fPAFwiCQuI

— The Hollywood Reporter (@THR) March 11, 2024

Златна статуета у категорији за најбољи звук припала је Тарну Вилерсу и Џонију Берну за рад на филму „Зона интереса“.

Најбољи краткоментражни филм је „Чудесна прича“ Хенрија Шугара, а Оскар је отишао у руке Веса Андерсона и Стивена Рејлса.

За свој изузетан рад у „Опенхајмеру“ Хојте ван Хојтема освојио је Оскара за најбољу фотографију.

Бен Праудфут и Крис Бауерс награђени су за најбољи кратки документарни филм „Посљедња мајсторска радионица“, док су Мстислав Чернов, Мишел Мизнер и Рејни Аронсон-Рат подигли статуете за дугоментражни документарац „Двадесет дана у Маријупољу“.

Пријатно филмско изненађење из Јапана „Годзила минус један“ освојила Оскара за најбоље визуелне ефекте, а статуете су подигли Такаши Јамазаки, Кијоко Шибуја, Масаки Такахаши и Татсуји Ноџима. За најбољу монтажу позлаћеном статуетом награђена је Џенифер Лејм за свој рад на Опенхајмеру.

Роберт Дауни Џуниор освојио је у категорији за најбољег споредног глумца свој први Оскар у каријери и први за „Опенхајмера“.

„Зона интереса“ најбољи међународни филм

Редитељ Џонатан Глејзер подигао је Оскара за најбоље међународно остварење за потресну драму о нацистичким злочинима током Другог свјетског рата.

Џон Сина као од мајке рођен и три Оскара за „Јадна створења“! Један од главних фаворита вечерас, драма „Јадна створења“, однио је Оскаре за најбољу шминку и фризуру (Надија Стејси, Марк Кулијер и Џош Вестон), најбољу сценографију (Џејмс Прајс, Шона Хит и Жужа Михалек) и најбољу костимографију (Холи Ведингтон).

Најбољи сценарији – „Анатомија пада“ и „Америчка фикција“

У категорији најбољег оригиналног сценарија награђени су Жистин Трије и Артур Харари, док је за најбољи адаптирани сценарио позлаћену статуету подигао Корд Џеферсон.

Најбољи дугометражни анимирани филм је „Дјечак и чапља“, а Оскар је припао Тошију Сузукију и највећем имену јапанске анимације Хајау Мијазакију.

Најбољи кратки анимирани филм је „Рат је завршен“. Захваљујући се Џону Ленону и Јоко Око на инспирацији, Дејв Малинс и Бред Букер подигли су златне статуете за кратки анимирани филм.

Биографски филм о оцу атомске бомбе, који је помео конкуренцију на додјели Бафти и Златних глобуса, предводио је трку са 13 номинација, а вече завршио са седам Оскара, укључујући и онај за најбољи филм.

Осим тога, „Опенхајмер“ је доминирао у већини главних категорија – Кристофер Нолан коначно је освојио Оскара за режију, Килијан Марфи проглашен је најбољим глумцем, Роберт Дауни Џуниор најбољи је споредни глумац, а филм је освојио и статуете за најбољу фотографију и музику.

На другом мјесту са 11 номинација била су „Јадна створења“, Јоргоса Лантимоса. Филм је освојио четири, укључујући Оскара за главну глумицу који је припао Еми Стоун.

„Убице под цвјетним мјесецом“, драма о трагедији индијанског племена које на својој земљи налази нафту номинована је у 10 категорија, али филм Мартина Скорсезеа није освојио ниједну статуету.

За најбољи међународни играни филм проглашена је потресна драма о нацистичким злочинима „Зона интереса“, пише РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана