Немања Ћеранић:  Филм “Лихвар” смо снимили за само 14 дана

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕОГРАД - Домаћи играни филм “Лихвар” Немање Ћеранића биће премијерно приказан на 49. Међународном филмском фестивалу ФЕСТ (7.-16. мај), а редитељ специјално за Танјуг истиче да је филм снимљен за само 14 дана, уз посебан документаристички приступ који им је то комотно омогућио.

Драмски умјетник из Инђије је дебитант на пољу дугометражног играног остварења са филмом “Лихвар”, а заправо је дипломирао на катедри за филмску и ТВ монтажу.

Веома успијешно се опробао у свијету филмске и ТВ режије, јер је познат по кратким филмовима „Сточар” и „Соба смрти”, као и запаженим ТВ серијама „Група” и „Швиндлери”.

Снимање независне крими драме „Лихвар” почело је 15. марта 2020, али је само дан касније прекинуто због пандемије ковида-19.

Екипа се поново окупила 21. маја и снимање је трајало до 4. јуна, у продукцији нове куће “Трацктор Филм, на чијем челу је продуцент Аљоша Ћеранић, рођени брат режисера.

У доба пандемије они су извели немогуће, јер су успјели да сниме филм за свега 15 дана, што се не дешава готово никада у филмском свијету.

“То је био необичан приступ филму какав смо имали, а то је заправо поступак “Цинема верите”, где смо снимали филм готово у документарном стилу, када је “камера из руке”, објашњава редитељ Ћеранић.

“Камера заправо игра за глумце, а не глумци за њу, то је оно што је свакако другачије. Доста инспирације ми је дала европска кинематографија, пре свега дански редитељ Николас Виндинг Рефн, посебно са својом одличном трилогијом “Пусхер”, навео је он.

Напомиње да им је тај приступ снимања филма омогућио да брже раде, тако да су реализовали филм за 14 дана и онда имали још само један цио дан за доснимавање.

Веома је захвалан свом родном граду, општини Инђија, гдје је филм сниман, јер им је помогла у цијелој логистици, да брзо реагују и да имају апсолутно све потребне ресурсе.

Према сценарију Страхиње Маџаревића, филм доноси причу о протагонисти Мундиру, зеленашу, бившем боксеру који болује од дијабетеса.

Публика може посматрати њега као позитивца или негативца, али и позитивног негативца, но ипак је потребно да се за њега веже и да се идентификује.

“Наш јунак је човек старог кова који схвата да су се времена променила, а околности и несмотрене одлуке чине да ради неке ствари које му морални кодекс раније није дозвољавао. Он није ни позитивац ни негативац, а публици ћемо дати да она сама се идентификује са њим и да нам на неки начин обради свој утисак и дефинише какав је он јунак”, приближио је свог главног лика редитељ.

Главну улогу тумачи управо лихвар, односно зеленаш у приватном животу, Душан Петковић, тако да је стварност пресељена на филмско платно у сваком смислу.

Није први пут да раде заједно, јер је Петковић са Ћеранићем снимао и запажени кратки филм „Сточар.

У “Лихвару играју још Страхиња Блажић, Бранко Видаковић, Златан Видовић, Иван Ђорђевић Џуди, Младен Андрејевић, Александар Ђурица, Татјана Венчаловски, Милош Милаковић Ћићо, Стефан Бундало, Сунчица Милановић, Јово Максић, Милица Грујичић, Драгољуб Ћеранић, Петар Милићевић, Немања Зубац, Кристијан Марковић.

Са једне стране, аутор ради и мања, ауторска остварења, али и популарније наслове, данас је таква ситуација на тржишту.

“Снимам и независне, ауторске филмове, а опет радим и “мејнстрим” пројекте, тако да сам на обе стране. Наш “Лихвар” је тако снимљен ван подршке система, а опет сам радио и познате серије које су у овој хипер продукцији данас - “Група” и “Швиндлери”, што је сасвим други приступ послу данас”, открива Ћеранић.

Редитељ је био у већем тиму колега у режирању крими серије “Група”, гдје је реализовао неколико епизода, док је “Швиндлере” од 12 епизода радио са старијим колегом Мирославом Лекићем, подијелили су обавезе око цијелог захтевног пројекта.

Још један филм је Ћеранић снимао прије “Лихвара”, а то је дјело о коме се доста причало - апокалиптична прича “Воља синовљева”, према сценарију такође сарадника Маџаревића, гдје је присутна одлична глумачка екипа - Жарко Лаушевић, Сергеј Трифуновић, Џек Димић, Игор И Петар Бенчина, Марта Бјелица, Светозар Цветковић.

Снимање тек треба да се настави, јер је било обустављено усљед недостатка средстава.

“Не знамо када би могла бити премијера, а ове године ћемо барем знати када ћемо наставити снимање тог филма. Пројекат није нимало лак за реализацију, потребна је огромна финансијска конструкција за такав подухват, а доста смо амбицизони са тим кренули, тако да се искрено надам да бисмо могли ући у снимање следеће године”, истакао је режисер.

Лијепа вијест је да ће крими драма “Лихвар” имати и дистрибутера за Европу, и то кућу “МMedia Move” из Берлина, што се ријетко дешава да остварење које није још имало премијеру већ има пласман у иностранству.

“Мој брат који је продуцент и ја смо имали контакт са том компанијом из Берлина, и продуцентима смо послали филм преко интернета, а њима се он одмах веома допао. Профил филмова којима се они баве је управо ауторски, жанровски, видели су велики потенцијал у “Лихвару” и хтели би да га пласирају на европско тржиште”, похвалио се уметник.

Дипломирани филмски монтажер у свијету филмске режије, што је данас ријеткост, једино је Стеван Филиповић (филмови “Шишање”, “Шејтанов ратник”) успио као монтажер да се пребаци у режију.

“Још на студијама сам радио као редитељ своје кратке филмове, један од тих је био “Сточар”, који је путовао на разне фестивале, и онда сам почео да се бавим више филмском режијом. Није да се не бавим више монтажом, али гледам да уклапам оба своја професионална позива”, подвукао је аутор.

Од монтажерских ангажмана Ћеранићу је актуелан рад на новој криминалистичкој ТВ серији “Кљун”, у режији Уроша Томића и Јелене Гавриловић, из 10 епизода, која ће се премијерно приказати на телевизији Нова С, у продукцији компаније Унитед Медиа.

За премијеру на 49. ФЕСТ-у, редитељ Ћеранић не зна шта да очекује, али се искрено нада најбољим утисцима од стране публике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана