Манга серијал “Токијски гул” на српском језику: Мрачна прича о људима и духовима

Бранислав Предојевић
Манга серијал “Токијски гул” на српском језику: Мрачна прича о људима и духовима

НОВИ САД - Издавачка кућа “Чаробна књига” управо је објавила прву свеску, односно танкобон, манга серијала “Токијски гул” прослављеног јапанског аутора Суија Ишиде.

Прича о младићу који силом прилика буде увучен у мрачни и немилосрдни свијет духова, познатих као гули, толико је постала популарна да је инспирисала настанак аниме серијала, романа, видео-игара и чак два филма. Сам серијал продат је у невјероватних 47 милиона примјерака и један је од најпопуларнијих манги свих времена.

Прича прати стидљивог младића Кена Канекија, који је узбуђен због састанка са прелијепом Ризе. Испоставиће се, међутим, да њу занима само његово тијело, пошто жели да га поједе. Када се након морално спорне операције претвори у првог хибрида човјека и гула, Кен ће бити увучен у мрачан и суров свијет расе гула, њихову борбу за територију, учиће о њиховом друштву и овладаваће својим новостеченим моћима.

Уредник у издавачкој кући “Чаробна књига” Никола Драгомировић каже да ово ремек-дјело јапанског стрипа издвајају шарм и слојевитост.

- Тај свет, људи и гула, њихов интригантан однос и разлике, као и очигледан јаз између њих, чине да се овај серијал лако заволи. Брзо схватамо да гули нису тек бића која једу људе, односно да имају “људску” страну, а уједно подједнако брзо видимо и да су људи овде на неки начин предатори. Макар неки од њих, али и то је довољно да гули живе у страху - рекао је Драгомировић.

Врсни познавалац стрипа и манги истиче да је једна од највећи предности овог стрипа мајсторски цртеж његовог аутора.

- Рекао бих да је друга тачка у вези са којом се сви слажу да је привлачно код Токијског гула, цртеж Суија Ишиде. Човек је мајстор, има невероватан таленат да ослика мрак, језу, крваве аспекте гула, али и ту неку естетику која кокетира са фетишизмом. И сваким танкобоном је све бољи. Завидим онима који нису још читали - казао је Драгомировић.

Као што смо већ навикли када су у питању манге и “Токијски гул” је епска приповијест смјештена на огромном броју страница. Први серијал има четрнаест танкобона, други “Токијски гул: РЕ”, има шеснаест, а занимљиво је да су два серијала оригинално везано излазила, почетак другог је био мјесец дана послије краја првог, али се радња у њему одвија две године након првог. Издавањем новог серија “Чаробна књига” наставља своју обимну серију манги на српском језику, која обухвата читав низ класика овог жанра попут: “Оштрице бесмртника”, “Токијски осветници”, “Борбени анђео Алита”, “Облик гласа”, “Челични алхемичар” и друге.

Тржиште

Овим стрипом наставља се све масовнији продор манги и анима на домаће тржиште, које су током претходне деценије постале прави мали феномен на домаћем стрип-тржишту. Од скромних почетака издавачке куће “Дарквуд”, која је почела серијалима “Наруто” и “One Piece ” у тиражима од пар хиљада примјерака, данас скоро сваки домаћи издавач у свом плану има неки манга серијал, док се публика, посебно млађа генерација, масовно окреће овој врсти стрипова, што је постало и глобални феномен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана