Избор најбољих улога у каријери глумице Скарлет Јохансон: Десет драгуља у круни нове краљице Холивуда

Бранислав Предојевић
Избор најбољих улога у каријери глумице Скарлет Јохансон: Десет драгуља у круни нове краљице Холивуда

Након дугочекане премијере “Марвелог” блокбастера “Црна удовица”, као првог филма у којем је Скарлет Јохансон истовремено главна јунакиња и продуцент, постало је кристално јасно да је овај пројекат дефинитивно крунисање нове глумачке краљице Холивуда.

Иза нове владарке “индустрије снова” стоји пређен пут од талентоване и лијепе тинејџерке која краде екран великим звијездама у филмовима “Човјек којег није било”, “Шаптач коњима” и “Свијет духова”, преко пробоја на врх листе најплаћенијих и најцјењенијих глумица А-продукције до суперзвијезде на којој је базиран суперхеројски блокбастер тежак 200 милиона долара у најкомерцијалнијој франшизи у историји седме умјетности.

Не треба бити велик стручњак за индустрију забаве да се спозна да није лако од петнаестогодишње дјевојчице, која се борила против џиновских паукова у нискобуџетном хорору “Напад џиновских паука” (2001), стићи до статуса најплаћеније глумице на свијету у 2018. и 2019. години, чији су филмови укупно зарадили око 15 милијарди долара. Такође, она је и добитница неколико признања, укључујући награду “Тони” за најбољу глумицу у представи и награду БАФТА за најбољу глумицу у главној улози, као и двије номинације за “Оскаре” и пет награда “Златни глобус”.

Оно што је остало у сјенци успјеха када је обукла костим Наташе Романов и постала акциона суперхероина, јесте чињеница да је ријеч о врхунској глумици, која се равноправно носила са глумачким величинама попут Била Мареја, Џона Траволте, Џејмса Бролина и Колина Фирта, успјешно играјући у различитим жанровима попут СФ, драме, кримића и биографских филмова.

Филмови о осветницима учинили су је глобалном суперзвијездом, али морамо се запитати које филмове је морала да одбије због захтјевног распореда у “Марвеловом” филмском универзуму и остаје жал што њен блистави низ улога није награђен и неким “Оскаром”. Није да се није бацила на изазован посао током посљедњих неколико година, свако ко нађе времена да уради филм попут мрачног научнофантастичног “Under the skin” спреман је на глумачки ризик. Имала је она у посљедње вријеме блиставе роле попут потресне улоге у сатири “Јојо Rabbit” или емоционалног наступа у одличној мелодрами “Брачна прича”. Да посједује карактер и да није спремна да повлађује трендовима показује чињеница да је у ери ““MeToo” покрета одлучно одбила да унапријед осуди Вудија Алена, који јој је додијелио неке од њених најбољих улога и да је прихватила бијелу улогу главне јунакиње у адаптацији јапанске аниме “Ghost in the Shell”, иако је знала да ће услиједити критике због расних стереотипа. Скарлет је путем пројекта “Црна удовица” добила свој сопствени филм у суперхеројском свемиру, јер су јој најбољи моменти у свим “Марвеловим” филмовима у којима се до сада појавила били асистенција другим мушким ликовима, док је овај филм ултимативни “Марвелов” женски филм и то се јасно види у сваком погледу.

Наводно је ова рола опроштај од “Марвел” свемира, који је обиљежио њену каријеру у посљедњој деценији, а тим поводом изабрали смо 10 врхунских карактерних улога ове талентоване и прелијепе глумице, као убједљив доказ да је холивудска круна на правој глави и да велике ствари тек чекају нову владарку филмске индустрије.

“Ghost World”

Скарлет је у овој екранизацији култног стрипа режисера Терија Звиглофа показала са својих 16 година глумачку зрелост, који једноставно није могла остати незапажена. Прича о двије најбоље пријатељице Енид (Тора Бирчх) и Ребеки (Јохансон), које се суочавају са застрашујућом дилемом одрастања и питањима шта чинити након завршетка средње школе, била је идеална прилика за Скарлет демонстрира комбинацију сигурне глуме и неодољивог младалачког шарма. Иако филм није био хит на благајнама, “Ghost World” је добио признање критике, култни статус код публике, а филмска индустрија најталентованију глумицу своје генерације.

“Hail, Caesar!”  

Скарлет тумачи урнебесан карактер у холивудској црној комедији браће Коен, као филмска звијезда педесетих узорног јавног имиџа, која је у тајности трудна, што би могло нанијети штету студију. Јохансована, као “америчка драга” из златне ере великих студија, изгледа као фатална плавуша, урнебесног бруклинског акцента и опаког језика. То је сјајан и крајње неочекивани заокрет за велику звијезду, откривајући јој неочекивану снажну комичарску страну, уз фантастичну међуигру са одличном екипом у саставу Џорџ Клуни, Џош Бролин и Тилда Свинтон.

 

“А Love Song for Bobby Long

Ову драмску књижевну адаптацију носила је амбиција Џона Траволте за признањем озбиљнијег дијела критике, али управо је његов претјерано театрални наступ кварио крајњи утисак. Са друге стране Скарлет бриљира у својој роли сиромашне јужњачке тинејџерке коју живот није пуно мазио, али која се не предаје, остављајући своје тада далеко славније и познатије колеге у другом плану. Она даје озбиљну и одмјерену представу која држи пажњу публике, изазивајући емоције у правом тренутку. За ову улогу тада 20 годишња Скарлет је награђен номинацијом за “Златни глобус” за најбољу глумицу у драми, али иако је до сада скупила четири номинације за “Глобус”, остаје горак укус неправде што је сваки пут ишла кући празних руку.

“Мatch Point”

Јохансон је трећу номинацију за “Златни глобус” зарадила за своје драматично извођење у трилеру Вудија Алена смјештеном у савремени Лондон, а управо је њен упечатљиви наступ у великој мјери заслужан што се овај филм сматра једним од најбољих филмова контроверзног режисера. Лик сексепилне и нормалне дјевојке Норе, која се упетља у везу са љигавим и амбициозним учитељем тениса, она је сигурним наступом претворила у најстабилнији лик у овом мрачном и непредвидивом трилеру пуном преваре и лажи у свијету “сиротих малих богаташа”. Када је Кејт Винслет, која је првобитно добила улогу Норе, напустила сет седам дана прије снимања Јохансонова је улетјела као замјена, али то је тешко повјеровати, када видите овај сигуран наступ у лику јаке жене која се спетља са слабим мушкарцем.

“Her” (2013)

Научнофантастична романса Спајка Џоунза о љубави мушкарца и вјештачке интелигенције пружила је Јохансоновој један од највећих глумачких изазова у каријери. Као глумица која је посебно запажена по спектакуларном изгледу и експресивности лица, она није могла да користи ниједну од тих вјештина као Саманта, бестјелесни глас програма вјештачке интелигенције који користи усамљени Теодор у бриљантном тумачењу Хоакима Феникса. Када се овај прототип усамљеника модерног доба заљуби у Саманту као да је она стварна особа, Скарлет маестрално користећи само сопствени вокал гради идентитет заљубљене жене од страсти и еуфорије преко њежности до разочарења. То је тријумф гласовне глуме од стране глумице, која је дуго потцјењивана због атрактивне појаве и сексепила.

“Јојо Rabbit” (2019)

Скарлет је за драмску комедију/ратну сатиру новозеландског режисера Таике Ваититија о посљедњим мјесецима нацистичке Њемачке, сада већ као искусна глумица заслужено зарадила једну од двије номинације за “Оскара” у 2019. години. Одмјерен и зрео наступ као Рози, десетогодишњег Јохана опсједнутог ликом и дјелом Адолфа Хитлера, у почетку изгледа искључиво као класични мајчински брижни карактер, да би постепено Скарлет вјешто градила карактеризацију, откривајући сложен и храбри антинацистички карактер свог лика. Иако је остала без “Оскара”, она својом ролом у првом дијелу филма магнетски привлачи пажњу публике, да би је потом оставила са тешком кнедлом у грлу у потресном финалу.

“Girl With A Pearl Earring” (2003)  

Инспирисан чувеном сликом холандског умјетника Јохана Вермера “Девојка са бисерном минђушом” овај визуелно и глумачки маестрално реализован филм показао је ширину глумачког талента своје главне глумице. До овог филма Јохансонова се у великој мјери сматрала глумицом, која је могла да игра само савремене улоге (“Свијет духова”, “Изгубљени у преводу”), али је лако стала у ципеле Грит, младе жене из 17. вијека која узима посао собарице у домаћинству Вермера у маестралном тумачењу Колина Фита). Фокус је на догађајима који су довели до тога да је Вермер одабрао младу собарицу да постане предмет његове најпознатије слике, али је Скарлет маестрално покрала шоу остатку екипе својим сензитивним и еротичним наступом, уз минимум експресије, али максималном импресијом у коначном утиску.

“Marriage Story” (2019)

Јохансонова је добила другу од двије номинације за “Оскара” 2019. године за перформанс Никол Барбер, која је некада била позната као тинејџерска филмска глумица, али која се одрекла каријере због брака са режисером Чарлијем и оснивања породице.

Драма “Брачна прича” заправо је прича о њиховом разводу и крају односу двоје љубавника, који нису успјели помирити приватни живот и умјетничке каријере. Лик Никол пружио је Скарлет, која је и сама прошла кроз два развода, прилику за један од најсложенијих и најдирљивијих карактера, које је икада играла, док је њена међуигра са талентованим Адамом Драјвером сасвим сигурно једна од најбољих глумачких комбинација у овом миленијуму.

“Under The Skin “(2013)

Научнофантастични филм Џонатана Глејзера сигурно је најнеобичнији и најхрабрији филм у каријери Скарлет Јохансон, заправо, то би вјероватно био најнеобичнији филм у каријери било које холивудске А-глумице. Лаура је једини лик који се види у цијелом филму, а то је у ствари ванземаљац који среће низ мушкараца у Шкотској, убивши многе од њих. Током читавог филма Скарлет је као Лаура безизражајна, мирна дјевојка без пуно експресија, што је храбар потез за глумицу, која се увелико ослања на изражајност лица да би открила карактер свог лика, али то је прави приступ за Лауру, тајанствени ентитет који на свом путу дословно гута мушкарце у овом мрачном и врло бизарном научнофантастичном хорору.

“Lost in Translation” (2003)

Скарлет је поштовање публике и критичко признање у највећој мјери стекла у култној мелодрами Софије Кополе о чудом односу двоје Американаца у Токију. Двоје странаца, у лику филмског ветерана Боба Хариса (Бил Мареј) и Шарлот, младе супруге модног фотографа случајно се упознају у хотелском бару патећи од несанице током кратког боравка у Јапану. Склапају чудно пријатељство, признајући једно другоме емоционалну фрустрацију коју трпе у свом животу, да би брзо постало јасно да гледамо двоје људи који су створени једно за друго, али да то неће превазићи кратки платонски однос у пар усамљених токијских ноћи. Мареј и Јохансонова дају дирљиву представу која доживљава кулминацију у завршној сцени опроштаја уз неонска свјетла Токија и музику “Jesus and Mary Chain”, али су им “Оскари” незаслужено измакли, док је Копола добила златни кипић за сценарио. Ипак, филм је брзо стекао култни статус, као једна од најбољих мелодрама 21. вијека, постављајући озбиљне темеље за једну велику глумачку каријеру

Секс симбол

Она је након улога у филмовима “Изгубљени у преводу” и “Дјевојка са бисерном минђушом”, који су истакли њену сензуалност, од стране медија проглашена секс-симболом и насљедницом великих звијезда, као што су Мерилин Монро и Аве Гарднер.

- Искрено, то је бизарно. Сваку жену која има облине и носи вечерњу хаљину медији ће одмах прогласити хиперсексуалном. У то вријеме имала сам 18, 19 година, била сам млада. Облине сам увијек имала, али када сам обукла вечерњу хаљину, одједном су сви видјели само груди и све је било препуно наслова: “Нова Мерилин!” То ме фрустрирало, осјећала сам се ухваћено у клопку из које нисам знала изаћи. Била сам премлада да глумим супруге и мајке, а више нисам била тинејџерка па сам неко вријеме заглавила у том калупу и медији су писали о мени искључиво као о секси дјевојци. Био је то чудан период из којег сам изашла улогама у “Марвеловим” филмовима - рекла је глумица за “Дедлајн”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана