Глумци из филма “Зараза” послали важне поруке VIDEO

Г.С.
Глумци из филма “Зараза” послали важне поруке VIDEO

Перите руке као да вам живот од тога зависи, поручили су у специјалном видео-снимку главни глумци филма “Зараза”, који је у режији Стивена Содерберга 2011. године упозорио свијет на језиву пандемију вируса сличну овој данашњој.

Кејт Винслет, Мет Дејмон, Лоренс Фишбурн и Џенифер Или појављују се у главним улогама филма “Зараза”, а сада су се заједно са Стивеном Содербергом и сценаристом Скотом Бернсом удружили с научницима из Школе јавног здравља при Универзитету Корнел да би у јавности популарисали информације о вирусу корона, а које су засноване на научним открићима у вези са пандемијом.

Намјера глумаца била је да клиповима подрже мјере сузбијања пандемије, праксе држања одстојања, објасне недоумице у вези са вакцинама и упуте на ставове стручњака.

Глумица Кејт Винслет, која у “Зарази” игра епидемиолога, поручује да је припремајући улогу провела доста времена с правим епидемиолозима.

- Сви желимо лијек, али здравље нашег друштва је у вашим рукама. Најважније што сам научила било је да перемо руке, као да нам живот од тога зависи. Урадите то да бисте заштитили себе или особе око вас - поручила је Кејт Винслет.

Њен колега Мет Дејмон у свом снимку подсјећа на то да су стручњаци категорични у постављању дистанце међу људима, као једне од превентивних мјера против ширења заразе.

- Све што ћете чути од нас већ су рекли стручњаци и научници. Од других генерација тражило се да учине невјероватне ствари, а ви треба само да останете код куће. Останите код куће - казао је Дејмон.

Глумац Лоренс Фишбурн, који је такође играо доктора у “Зарази”, подсјетио је на раније епидемије малих богиња и других обољења послије којих су људи мијењали начин живота.

- Пандемија значи да је вирус свуда, али да неће бити на сваком мјесту у исто вријеме. Вирусу смо потребни ми да би преживио па је важно да му не помажемо у томе. Ово можемо заједно да побиједимо, али само ако се будемо раздвојили - навео је Фишбурн.

А Џенифер Или, која је “Зарази” играла научницу која открива вакцину, поручује да сви морају бити ту једни за друге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана