Филм „Није лоше бити човек“ премијерно 7. децембра

Tанјуг
Foto: танјуг

БЕОГРАД- Премијера дуго очекиваног филма “Није лоше бити човек” сценаристе и редитеља Душана Ковачевића биће одржана 7. децембра у Комбанк Дворани и биоскопу Cineplexx Галерија Белграде, најављено је данас на конференцији за медије, након специјалне пројекције остварења за медије.

Глумачку екипу чине водећи драмски уметници у Србији: Војин Ћетковић, Бранка Катић, Христина Поповић, Ненад Јездић, Срђан Жика Тодоровић, Лена Ковачевић, Андрија Милошевић, Гордан Кичић, Мира Бањац, Милан Лане Гутовић, и у мањиом ролама такође позната лица - Андрија Кузмановић, Борис Миливојевић, Марко Гверо, Бојан Димитријевић, Срђан Тимаров и други.

Аутор филма је нагласио да је овај пројекат тек сада имао јавно приказивање, да се осјети пулс публике, ослушкују реакције, што се до сада није десило, јер су само гледали интерно, из екипе филма.

„Има већ скоро четири године како смо први пут причали о настанку овог филма, који је временом пролазио кроз разне фазе. Између осталог је компоновање музике било веома важно, тако да је одличан посао урадио наш музичар Момчило Бајагић Бајага. Снимао је све песме које се налазе у филму, тако да сам прво са њим имао детаљне договоре како то треба да звучи“, објаснио је Ковачевић процес настајања најновијег филма.

Следећа фаза припреме била је договор са главним глумцем Војином Ћетковићем на изради свог лика, који носи цио филм, јер игра веома комплексну улогу, „где треба да делује да је све нормално, а није баш тако“.

Наш водећи драмски писац, аутор култних комада и филмова „Балкански шпијун“, „Маратонци трче почасни круг“, или сценарија за класик „Ко то тамо пева“, примјетио је да је данас право чудо добити слободне глумце за снимање филма, јер је настала велика продукција ТВ серија, гдје онда нико нема довољно времена.

„Драго ми је да су се глумци посветили својим улогама овде, а имали смо невероватну организацију, да рецимо Ненад Јездић долети из Москве да снима своје сцене, а онда да се врати у ту исту Москву одмах. Или да Лане Гутовић и Мира Бањац успеју све да сниме за само један дан, а цео филм смо реализовали за 23 дана“, подвукао је драматург и режисер.

Филм је базиран на хит представи “Кумови” такође према тексту Душана Ковачевића, која је на репертоару Звездара театра већ дуже од 10 година.

Друга је екипа глумаца у том комаду - прво је играо Предраг Мики Манојловић, а касније га је замјенио Драган Петровић Пеле, а играју још - Бранимир Брстина, Милица Михајловић, Радослав Рале Миленковић и Даница Максимовић.

Драма приповиједа једну фантазију о односу људи и животиња, у овом случају - паса.

„На неки начин је филм омаж тим предивним животињама, псима. Ја сам одрастао са њима, заиста су лепа, паметна, добра, дивна створења, и у многим мојим комадима се бавим светом животиња, такав је и „Ундергроунд“, подсјетио је писац.

Сценариста многих остварења као „Урнебесна трагедија“ Горана Марковића, или „Професионалац“ у својој режији, открио је да је снимање завршено још прије пандемије, како каже, „те нове куге“.

„Направили смо један филм као слика обичног живота са необичним догађајима и ситуацијама. Он јесте паранормалан, јер живот који живимо у Србији није нормалан. Као да имамо више паралелних светова, које не можемо или не желимо да видимо, али они су ту, поред нас. Тиме сам се бавио и у другим делима, знате и „Сабирни центар“, подсјетио је сличну тематику у драми, касније филму Горана Марковића.

Војин Ћетковић, после низа ТВ серија у којима игра главне или пратеће улоге, после неког периода игра у биоскопском филму и то наступа у главној улози.

Популарни глумац сматра да је имао захтјеван задатак, јер је добар дио снимао са псима, које је толико заволио, да је ускоро и приуштио себи једног љубимца да га има приватно.

„Чак ми се чини да сам са псима лакше сарађивао, него са својим колегама“, у шали је изјавио Ћетковић, и додао да му је веома драго што његова генерација носи овај филм.

„Изазов ми је био да говорим текст који је Душко писао на основу једног мог интервјуа који сам давно дао. Њему се толико допало то шта сам тада причао, да је онда утиснуо те моје речи које су изговорене приватно поводом интервјуа, да се оне налазе и овде, у мом лику. Тако да сам ја дубоко лично схватио ову филмску причу, скоро као никада до сада у каријери“, нагласио је умјетник.

Ћетковић је први пут данас гледао филм са новинарима, двије године након завршетка снимања.

Пун је утисака, веома узбуђен и каже да му је исти осјећај када је и снимао пројекат, да ништа нису слагали, све је тачно испало онако како су замислили.

„Душку сам дефинисао жанр филма, и назвао сам га - бајка. Овај филм заиста то и јесте, права бајка“, закључио је Војин Ћетковић.

Глумица Бранка Катић у главној женској улози се после дуже времена враћа у домаћу кинематографију, након каријере у енглеским и америчким остварењима.

Како је навео продуцент филма Мирослав Миша Могоровић, испред куће „Арт & Попцорн“, преговори са Бранком су трајали док је још више живјела у Лондону.

„Част ми је да снимам филм према сценарију и још у режији нашег уваженог писца Душана Ковачевића. Моја улога је овде некако „најнормалнија“, од свих других, да тако дефинишем, тако да одударам. Дивно ми је што је Милан Лане Гутовић овде имао предивну улогу, и сваки час нас је засмејавао на снимању“, евоцирала је глумица успомене на недавно покојног колегу.

Пријатан јој је утисак да се врати кући и да глуми на свом језику, што је већ остварила са тренутно актуелном серијом „Адвокадо“ и представом „Тихо тече Мисисипи“ у БДП-у:

Ковачевић се филмској публици враћа након 18 година у комедији са елементима трилера, гдје се поставља вјечито питање - да ли је крај живота истовремено и крај боравка на овом свијету, или постоји могућност да се живот продужи у неком другом облику.

Ћерка великог драмског писца, Лена Ковачевић први пут наступа у каријери и као глумица, мада у филму и пјева, посебно у дуету са глумцем Горданом Кичићем - песма „Лепе лажи“.

Она је на данашњој пројекцији филм гледала по 10. пут и како признаје, увијек открије и чује нешто ново, колико јој је та прича вишеслојна.

„Сви глумци заиста певају у филму, нема плејбека или неких трикова, што је данас права реткост. Композитори Момчило Бајагић Бајага и Саша Локнер су имали веома тежак задатак, јер мој отац као аутор текстова за песме, не пише стандардно, класично, те су зато и урадили сјајну музику“, надахнуто је причала Лена Ковачевић.

Џез поп музичарка је открила да ће бити објављена и музика из филма на ЦД-у и винилу.

Комичар Андрија Милошевић одиграо је улогу негативца, бившег полицајца, а сада криминалца, и редитељу је драго да је баш он прихватио неуобичајену ролу за њега.

„Улога је била диван колачић за мене. Када ми је Душко понудио да играм тог типа, питао сам зашто баш ја, он ми је рекао - „Пусти ти то, ја ћу да радим, а ти само глуми“, нашалио се у свом маниру Милошевић.

„Пресрећан сам што сам имао прилику да радим са оволико звезда у једном филму, што сматрам да је на неки начин награда за мој рад до сада“, искрено је истакао глумац.

Након премијере 7. децембра у Београду, филм „Није лоше бити човек“ ће имати дан касније приказивање у Новом Саду, и онда широм Србије.

Аутор Ковачевић је на крају нагласио да је многи филмови када старе, постају све љепши, и нада се да ће тако бити и са овим филмом, што су се сложили и сви глумци.

Композитор - рок умјетник Бајага први пут у каријери је и у улози копродуцента, а филм куће "Art & Popcorn" су подржали Министарство културе РС, Филмски центар Србије, Хрватски аудио визуелни центар и многи други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана