Чувени Мики Маус прославља 95. рођендан: Одважни миш у борби против зла VIDEO

Приредила: Илијана Божић
Чувени Мики Маус прославља 95. рођендан: Одважни миш у борби против зла VIDEO

БАЊАЛУКА - Чувени јунак на страни добра, омиљени миш свих генерација, Мики Маус прославља 95 година од првог појављивања. Он је један од најпопуларнијих цртаних ликова на планети, а иако ће ускоро и читав вијек од његовог настанка, и даље одушевљава малишане широм свијета.

Мики Маус први пут се појавио 18. новембра 1928. године у цртаном филму “Пароброд Вили”, у продукцији Волта Дизнија и Аба Ајверкса. Од 1930. године се појављује и као јунак стрипова.

Првобитна замисао Волта Дизнија била је да се овај миш зове Мортимер Маус, али Дизнијва супруга је сматрала да је Мортимер женско име па су се одлучили за име Мики. Занимљиво је да је Мики Маусу глас посуђивао Волт Дизни све до 1947. године.

Овај јунак се у првим издањима на српском језику појављивао као Мика Миш и иако је ликом подсјећао на “Дизнијевог” јунака, његов карактер био је аутентичан, као и сценарио самог стрипа. Стрип са оригиналним Микијем Маусом и осталим “Дизнијевим” ликовима почела је да објављује “Политика” 1935, три године након што је Мика Миш већ постао миљеник публике.

Занимљиво је да се Микијев лик временом мијењао. Наиме, 1929. године овај популарни миш добио је бијеле рукавице, а 1940. уши, које су Микијев заштитни знак, и реанимиране су из реалистичније перспективе. Дјечаци и дјевојчице ипак заувијек ће га памтити као црног миша са бијелим рукавицама, са рукама које имају четири прста, ципелама и шорцу на којем су истакнута по два дугмета на предњем и задњем дијелу.

Најмлађа публика и данас ужива посматрајући Мики Мауса у занимљивим авантурама са дјевојком Мини Маус и кућним љубимцем псом Плутоном, а немогуће га је замислити без његових пријатеља Паје Патка и Шиље.

Мики Маус се бори против зла заједно са својим вјерним пријатељима. Уз домишљатост, али и уз Шиљу и Пају Патка, Мики из сваке ситуације излази као побједник.

Иако је првобитно окарактерисан као дрски симпатични лупеж, Мики је временом преображен у симпатичног момка, обично виђеног као поштеног и одважног јунака. Продукција Волта Дизнија је 2009. поново почела да ребрендира лик Мики Мауса, стављајући мање нагласка на његову пријатељску, добронамјерну личност и поново уводећи у авантуристичније и тврдоглавије стране његове личности, почевши од видео-игре “Епик Мики”. Мики Маус је први цртани јунак који је на свој 50. рођендан добио сопствену звијезду у Холивуду.

Цензура у Југославији

Тридесетих година прошлог вијека стрипови постају популарни у Краљевини Југославији. Ипак 1937. Дизнијев Мики Маус је цензурисан. У стрипу Мики Маус, након што га краљеви савјетници и министри наговоре на то, имитира краља из измишљене земље Медиоке. Наиме, због краљеве немарности та земља се нашла у великим финансијским проблемима па је његово руководство одлучило да га пошаље изван земље. Сва прича се поклапа са ситуацијом у Југославији у којој тада круже гласине да се кнез Павле Карађорђевић припрема на пуч. То је навело цензора “Политике” да прекине објављивање овог стрипа. Када је дописник Хјуберт Харисон обавијестио “Њујорк тајмс” о овом, Краљевина Југославија је постала предмет подсмијеха. У свијету се причало како је Мики Маус протјеран из Југославије, јер не говори политички коректним језиком. Сам Дизни је написао иронично писмо “Политици” у којем се извињавао што ситуација из стрипа подсјећа на дешавања у Југославији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана