Анимирани филм оживљава слике Ван Гога

Танјуг
Анимирани филм оживљава слике Ван Гога

Наносећи кратким потезима четкице модро плаву, тиркизну и сиву боју на платно, пољска уметница Данута Роман покушава да репродукује одсјаје воде са слика Винсента ван Гога.

"Покушавам да докучим како је стварао своје пејзаже", каже 42-годишња сликарка док проучава два платна холандског мајстора настала 1887.

Данута и још 70 умјентника раде на првом дугометражном анимираном филму који ће бити реализован руком насликаним платнима.

Насловљен "Loving Vicent", овај 4,5 милиона евра вредан пројекат, који има за амбицију да удахне живот Ван Гоговом дjелу, али и његовој измученој души, покренут је поводом 125-годишњице од смрти великог сликара.

Продуцент филма је студио BreakThru Productions који је 2008. године освојио Оскара за кратки анимирани филм „Peter and the Wolf ", заснован на причи и музици Сергеја Прокофјева.

Чувен по смелим, јарким бојама и грубим, емотивним стикарским стилом, Винсент ван Гог важи за једног од најреволуционарнијих сликара XIX вjека.

Умро је млад, у 37. години, након честих проблема са менталном болешћу, укључујући епизоду у којој је сам себи одсjекао уво.

Иако је за вријеме живота продао само једну слику, Ван Гогови радови данас достижу милионске суме.

Умјетници студија BreakThru  у пољском лучком граду Гдањск већ шест мjесеци раде на пројекту "Loving Vincent", а надају се да ће га завршити до краја године.

"За сваки секунд филма, треба направити 12 кадрова, односно слика", казао је директор студија Шон Бобит.

"Један умjетник може у просjеку да направи шест слика дневно, што је довољно за пола секунде филма", појаснио је он.

Како преноси АФП, за израду 80-минутног филм биће потребно око 56.000 кадрова илити слика.

Студио је за потребе филма чак развио и сопствену технику, названу PAWS (Painted Animation Work Stations).

"Уз помоћ ове високо технолошке дигиталне методе, ми се заправо играмо Ван Гога и постајемо Ван Гог", рекао је графички дизајнер Бартош Длузевски.

Студио у Гдањску, гдjе зими мрак пада већ у три сата поподне, далеко је од сунчане атмосфере француског југа која је инспирисала холандског сликара.

"Наши сликари су прилагодљиви", каже уз осмијех Данута Роман.

"Иако окружени халогеним лампама, кадри смо да репродукујемо провансалско сунце", наводи она.

Сваки завршени сегмент слике се фотографише, а затим се снимак шаље у анимацију. Платно се потом даље осликава за наредни кадар. Данута тако сваки пут помјера барке на слици за неколико милиметара како би се добио утисак да плове.

"Loving Vincents" је испричан очима Ван Гогових савременика, попут Армана Рулена, чија је породица инспирисала многе портрете холандског умjетника.

Сцене се најприје снимају са глумцима у студију у Вроцлаву, на западу Пољске, а затим се уз помоћ PAWS технике осликавају у духу пост импресионизма.

"Тако филм постаје платно. Дигиталне слике се претварају у уља на платну", објаснио је Длузевски.

У филму ће бити употребљено више од 100 Ван Гогових слика, казала је Марлена Јопик-Мисијак која надгледа мукотрпни рад сликарске екипе.

"Израђујемо вјерне копије. Али је често због филма потребно прилагодити их, увећати их, па и унијети елементе којих нема у оригиналу", навела је она.

"Чак смо направили слике које Ван Гог лично никада није насликао", као што је завршна сцена која је рађена у стилу његовог чувеног аутопортрета, додала је Јопик-Мисијак.

Филм, који се заснива и на 800 Ван Гогових писама, покушава да одгонетне мистерију умјетникове смрти у јулу 1890. надомак Париза.

"Не вјерујем да ико зна истину која се крије иза Ван Гогове смрти. Да ли је то било самоубиство или несрећно испаљени метак", рекао је Бобит.

"Оно што покушавамо да учинимо је да завиримо у разне теорије и да пустимо гледаоце да сами одлуче", закључио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана