Шта је испричано на новом процесу за убиство Славише Крунића

Небојша Томашевић
Шта је испричано на новом процесу за убиство Славише Крунића

БАЊАЛУКА – Горан Илић, који је у вријеме убиства бањалучког бизнисмена и власника агенције "Сектор Секјурити" Славише Крунића и његовог пратиоца Жељка Павловића управљао џипом "тојота" у којем су били, тврди да је рањен у ауту и да су нападачи пуцали само с десне стране дијагонално од возила.

Ово је рекао  у бањалучком Окружном суду на  поновљеном суђењу оптуженима за овај злочин Бенедију Ђукановићу, Емилију Балди и Родољубу Гајићу које  почело изнова јер је Врховни суд Републике Српске укинуо пресуду.

Ђукановић и некадашњи радник "Сектора"  Гајић су у првостепеном  пресудом добили укупно 60 година затвора, а  Балдо је био ослобођен оптужби. Ђукановић је био осуђен на 40, а Гајић на 20 година затвора. Пресуда је укинута због неадекватне оцјене доказа, а између осталог и jeр је одбрана довела у сумњу  ранији исказ Илића.

Ново суђење за убиство бањалучког бизнисмена

Илић је поново испричао да је прије напада с Крунићем и Павловићем био у пицерији "Морети". Казао је да јен он возио џип, а  Павловић био сувозач док је Крунић био иза њега када су кренули ту вече ка његовом  имању у Гламочанима

- На  узбрдици прије оштре кривине удесно сам видио два бљеска, а убрзо је почела пуцњава. Летило је стакло, рањен сам у десну руку у подлактицу, задобио прострел кроз десно,  а устријел у лијево кољено. Окрзнуо ме метак по глави и скупио сам се до волана и пустио гас, а возило је само кретало неколико метара и стало јер је била узбрдица. Видио сам да је Павловић дигао руке те чуо да је крикнуо и више се није јављао. Крунић је прије пуцњаве причао на телефон, али је када је све почело заћутао. Звао сам га, није се јављао-казао је Илић.

Додао је да се сјећа да је пуцано са два мјеста са с десне стране дијагонално и бљескове је  видио у десном углу шајбне и десном бочном стаклу.

Присјетио се да је након што је рањен и када је стала пуцњава  отворио врата возила те је испао из њега и допузао до задњег лијевог точка.

Зашто је укинута пресуда за убиство Крунића

-  Видио сам двије силуете како одлазе путем испод и и запуцао ка њима, а они су испалили  рафал према мени. Када сам испуцао све метке оставио сам пиштољ поред те се  усправио уз ауто и отворио лијева врата  и видио да је Крунићу погнута глава, a био je наслоњен на десну страну између сједишта и штока. Повукао сам га и није давао знакове живота  - рекао је између осталог Илић. 

Казао је да је возило цијело вријеме радио мотор и да је аутоматски мјењач био у положају "Д" за вожњу, а   да је он послије пуцања на нападаче и провјере  Крунића  некако сјео за возачево мјесто, дао гас и одвезао се до имања. Према његовим ријечима ту је тијело Крунића пребачено је у други џип "тојоту" и одвезено на Паприковац, а њега је у болницу одвезао рођак убијеног.

Илић је рекао да је током те вожње видио тијело поред пута  на удаљености 100 до 200 метара од мјеста пуцање.

Ђукановићев бранилац,  Татјана Савић питала га је зашто је раније рекао да је пуцано с десне стране  паралелно с возилом, а Илић је рекао да се није добро тада изразио. Упитала га је је зашто није  отишао возилом, а он је одговорио да је била још опасност. Значи изашли сте из возила и изложили се опасности, а свједок је одговорио потврдно. Указала је и да је први пут рекао да је, док је вожен у Хитну помоћ, угледао тијело уз пут, а Илић је рекао да га раније то нико није ни питао. 

Реконструкција

Предсједник судског вијећа Бранимир Јукић упознао је присутне да се у овом мора урадити  реконструкција те да је већ наложио балистичко вјештачење, а да ће наложити и медицинско. Истакао је да у БиХ нико нема 3Д скенер за реконструкцију те да не зна како ће се то извести и да ли ће суд имати довољно новац за ту врсту реконструкције. Казао је да би реконструкцију могао да уради вјештак из Новог Сада. Одбрана оптуженог Ђукановића рекла је да би вјештачење могао да уради Војин Маштруко  јер има боље референце. Јукић је истакао да тај вјештак по наредби одбране  већ прегледао ауто и да због тога не може  да учествује у реконструкцији. Бенедијев Бранилац Татјана Савић је поново истакла да   Маштруко има боље референце.

- Можда ће пресуда пасти још пет пута, али он не може да вјештачи. Већ је урадио налаз и дао своје мишљење, описао ситуацију како је пуцано и с лијеве и с десене стране и сприједа. Не видим којим би чудом сада рекао да је погријешио-рекао је судија Јукић.

Тужилац је предложила реконструкцију путање од кафане Алабаме па до моста гдје посљедњи пут на мрежио био телефон који је користио Балдо како би се видјело вријеме за које, како је рекла отприлике, тај  пут може пријечи и поклапа ли се са доказима. Одбрана је истакла да то нема смисла, јер је и тужилац рекла да би се отприлике нешто добило. Судија Јукић је коментаришући ову тврдњу рекао "Зато је Балдо на слободи". 

Оптужница

Оптужница Ђукановића и Балду терети да су организовали злочин заједно са Жељком Ковачевићем, који је настрадао у размјени ватре 22. априла 2019. године, у ноћи када су убијени Крунић и његов пратилац у близини његове куће у Гламочанима код Лакташа.

Према оптужници, убиство су из аутоматских пушака извршили Ђукановић и Ковачевић који су из аутоматских пушака испалили најмање 36 хитаца на џип својих жртаа. Балдо је био осматрач и дојављивач и дојавио је када је Крунићево возило кренуло у засједу. Гајића, који је био запослен у „Сектор Секјуритију" и био лично обезбјеђење Крунићеве супруге и дјеце терете за помагање у извршењу убиства. Он је, покојном нападачу Ковачевићу одавао информације о кретању и навикама свог газде Крунића како би му заузврат Ковачевић опростио новчани дуг.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана