Šta je ispričano na novom procesu za ubistvo Slaviše Krunića

Nebojša Tomašević
Šta je ispričano na novom procesu za ubistvo Slaviše Krunića

BANjALUKA – Goran Ilić, koji je u vrijeme ubistva banjalučkog biznismena i vlasnika agencije "Sektor Sekjuriti" Slaviše Krunića i njegovog pratioca Željka Pavlovića upravljao džipom "tojota" u kojem su bili, tvrdi da je ranjen u autu i da su napadači pucali samo s desne strane dijagonalno od vozila.

Ovo je rekao  u banjalučkom Okružnom sudu na  ponovljenom suđenju optuženima za ovaj zločin Benediju Đukanoviću, Emiliju Baldi i Rodoljubu Gajiću koje  počelo iznova jer je Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo presudu.

Đukanović i nekadašnji radnik "Sektora"  Gajić su u prvostepenom  presudom dobili ukupno 60 godina zatvora, a  Baldo je bio oslobođen optužbi. Đukanović je bio osuđen na 40, a Gajić na 20 godina zatvora. Presuda je ukinuta zbog neadekvatne ocjene dokaza, a između ostalog i jer je odbrana dovela u sumnju  raniji iskaz Ilića.

Novo suđenje za ubistvo banjalučkog biznismena

Ilić je ponovo ispričao da je prije napada s Krunićem i Pavlovićem bio u piceriji "Moreti". Kazao je da jen on vozio džip, a  Pavlović bio suvozač dok je Krunić bio iza njega kada su krenuli tu veče ka njegovom  imanju u Glamočanima

- Na  uzbrdici prije oštre krivine udesno sam vidio dva bljeska, a ubrzo je počela pucnjava. Letilo je staklo, ranjen sam u desnu ruku u podlakticu, zadobio prostrel kroz desno,  a ustrijel u lijevo koljeno. Okrznuo me metak po glavi i skupio sam se do volana i pustio gas, a vozilo je samo kretalo nekoliko metara i stalo jer je bila uzbrdica. Vidio sam da je Pavlović digao ruke te čuo da je kriknuo i više se nije javljao. Krunić je prije pucnjave pričao na telefon, ali je kada je sve počelo zaćutao. Zvao sam ga, nije se javljao-kazao je Ilić.

Dodao je da se sjeća da je pucano sa dva mjesta sa s desne strane dijagonalno i bljeskove je  vidio u desnom uglu šajbne i desnom bočnom staklu.

Prisjetio se da je nakon što je ranjen i kada je stala pucnjava  otvorio vrata vozila te je ispao iz njega i dopuzao do zadnjeg lijevog točka.

Zašto je ukinuta presuda za ubistvo Krunića

-  Vidio sam dvije siluete kako odlaze putem ispod i i zapucao ka njima, a oni su ispalili  rafal prema meni. Kada sam ispucao sve metke ostavio sam pištolj pored te se  uspravio uz auto i otvorio lijeva vrata  i vidio da je Kruniću pognuta glava, a bio je naslonjen na desnu stranu između sjedišta i štoka. Povukao sam ga i nije davao znakove života  - rekao je između ostalog Ilić. 

Kazao je da je vozilo cijelo vrijeme radio motor i da je automatski mjenjač bio u položaju "D" za vožnju, a   da je on poslije pucanja na napadače i provjere  Krunića  nekako sjeo za vozačevo mjesto, dao gas i odvezao se do imanja. Prema njegovim riječima tu je tijelo Krunića prebačeno je u drugi džip "tojotu" i odvezeno na Paprikovac, a njega je u bolnicu odvezao rođak ubijenog.

Ilić je rekao da je tokom te vožnje vidio tijelo pored puta  na udaljenosti 100 do 200 metara od mjesta pucanje.

Đukanovićev branilac,  Tatjana Savić pitala ga je zašto je ranije rekao da je pucano s desne strane  paralelno s vozilom, a Ilić je rekao da se nije dobro tada izrazio. Upitala ga je je zašto nije  otišao vozilom, a on je odgovorio da je bila još opasnost. Znači izašli ste iz vozila i izložili se opasnosti, a svjedok je odgovorio potvrdno. Ukazala je i da je prvi put rekao da je, dok je vožen u Hitnu pomoć, ugledao tijelo uz put, a Ilić je rekao da ga ranije to niko nije ni pitao. 

Rekonstrukcija

Predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić upoznao je prisutne da se u ovom mora uraditi  rekonstrukcija te da je već naložio balističko vještačenje, a da će naložiti i medicinsko. Istakao je da u BiH niko nema 3D skener za rekonstrukciju te da ne zna kako će se to izvesti i da li će sud imati dovoljno novac za tu vrstu rekonstrukcije. Kazao je da bi rekonstrukciju mogao da uradi vještak iz Novog Sada. Odbrana optuženog Đukanovića rekla je da bi vještačenje mogao da uradi Vojin Maštruko  jer ima bolje reference. Jukić je istakao da taj vještak po naredbi odbrane  već pregledao auto i da zbog toga ne može  da učestvuje u rekonstrukciji. Benedijev Branilac Tatjana Savić je ponovo istakla da   Maštruko ima bolje reference.

- Možda će presuda pasti još pet puta, ali on ne može da vještači. Već je uradio nalaz i dao svoje mišljenje, opisao situaciju kako je pucano i s lijeve i s desene strane i sprijeda. Ne vidim kojim bi čudom sada rekao da je pogriješio-rekao je sudija Jukić.

Tužilac je predložila rekonstrukciju putanje od kafane Alabame pa do mosta gdje posljednji put na mrežio bio telefon koji je koristio Baldo kako bi se vidjelo vrijeme za koje, kako je rekla otprilike, taj  put može priječi i poklapa li se sa dokazima. Odbrana je istakla da to nema smisla, jer je i tužilac rekla da bi se otprilike nešto dobilo. Sudija Jukić je komentarišući ovu tvrdnju rekao "Zato je Baldo na slobodi". 

Optužnica

Optužnica Đukanovića i Baldu tereti da su organizovali zločin zajedno sa Željkom Kovačevićem, koji je nastradao u razmjeni vatre 22. aprila 2019. godine, u noći kada su ubijeni Krunić i njegov pratilac u blizini njegove kuće u Glamočanima kod Laktaša.

Prema optužnici, ubistvo su iz automatskih pušaka izvršili Đukanović i Kovačević koji su iz automatskih pušaka ispalili najmanje 36 hitaca na džip svojih žrtaa. Baldo je bio osmatrač i dojavljivač i dojavio je kada je Krunićevo vozilo krenulo u zasjedu. Gajića, koji je bio zaposlen u „Sektor Sekjuritiju" i bio lično obezbjeđenje Krunićeve supruge i djece terete za pomaganje u izvršenju ubistva. On je, pokojnom napadaču Kovačeviću odavao informacije o kretanju i navikama svog gazde Krunića kako bi mu zauzvrat Kovačević oprostio novčani dug.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana