Тужилаштво БиХ затражило притвор за Шмрка, терете га за организовање међународне нарко групе

Ј. Са.
Тужилаштво БиХ затражило притвор за Шмрка, терете га за организовање међународне нарко групе

БАЊАЛУКА - Поступајући тужилац Тужилаштва БиХ, након испитивања, упутио је Суду БиХ приједлог за одређивање притвора за Адмира Арнаутовића званог, (42) који је ухапшен у акцији Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево.

-Мјера притвора предложена је због опасности од бјекства, опасности да би боравком на слободи могао ометати истрагу, прикривати доказе, као и вршити утицај на свједоке или саучеснике, те починити ново кривично дјело или довршити започето -  казали су из Тужилаштва БиХ.

Додали су да је осумњичени под истрагом због постојања основане сумње да је починио кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелом неовлашћени промет опојним дрогама, прање новца, те кривично дјело насилничко понашање и наношење тешких повреда.

-У оквиру истражних активности прикупљене су информације и докази да је осумњичени, дјелујући као организатор међународне организоване групе, дуже вријеме вршио кривична дјела организованог криминала повезана са кријумчарењем и неовлаштеним међународним прометом великих количина опојних дрога „кокаин“, „спид“ и „марихуана“ са подручја земља ЕУ, Западног Балкана, као и прекоокеанских земља, те након организованог и извршеног кријумчарења опојну дрогу складиштио и за веће уговорене новчане износе продавао на илегалном нарко-тржишту те на наведени начин стицао противправну имовинску корист у великим износима - додали су из Тужилаштва БиХ.

У Суду БиХ одржано је рочиште на основу приједлога на којем је тужилац презентовао притворске разлоге у овом предмету.

 Арнаутовића су ухапсили припадници МУП-а Кантона Сарајево у понедјељак навече. Осим њега ухапшен је и припадник Дирекције за координацију полицијских тијела Фахрудин Гачановић, а трага се и за Аднанпм Маглићем.

Шмрк је средином јануара 2014. признао кривицу за међународну трговину дроге и пристао на казну од три године затвора коју је издржао у КПЗ Кула. Оптужница га је теретила да је организовао, планирао, те дуже вријеме континуирано вршио набавку тешких опојних дрога са подручја сусједних земаља, углавном Србије и Хрватске, а потом исту илегално допремао у БиХ. Набављену дрогу је он, у арадњи са осталим оптуженима, као и другим њему познатим особама, дистрибуисао и продавао на подручју БиХ. Тако стеченим новцем куповао је некретнине, као и вриједне покретне ствари, а у сарадњи са осталим оптуженим, посуђивао је новац уз камату особама које су упражњавале игре на срећу у коцкарницама.

Арнаутовић је један од менаџера пјевача Јале Брата и Бубе Корелија.

Шмрк је у августу био присутан и на њиховом концерту гдје се појавио на бини и пивом залевао публику и, како се може видјети на снимку, пријетио непознатој особи. Након концерта, ипак, није било никаквог обрачуна. Сутрадан је на Скендерији, дошло до сукоба. Елдин Мулић је, наводно, из гасног пиштоља пуцао у правцу у којем је био Арнаутовић. Припадници МУП-а Кантона Сарајево су интервенисали и одмах привели Мулића којег су држали у полицијском аутомобилу. Тада се, како је писао портал Истрага.ба, појављује група мушкараца са Арнаутовићем на челу и из полицијског аутомобила извлачи Мулића. Приликом напада на њихов аутомобил, полицајци су побегли, а Шмркова група је брутално претукла Мулића. Убрзо након напада на полицијски аутомобил, на мјесту догађаја су се појавили припадници Специјалне јединице МУП-а Кантона Сарајево, Шмрк се сам предао. Полиција га је привела у службене просторије, а дежурни тужилац Алма Џиновић је наредила да пусте Арнаутовића и наредила хапшење Мулића који је касније пуштен на слободу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана