Како је разрађена шема намјештања утакмица у ФБиХ

klix.ba
Како је разрађена шема намјештања утакмица у ФБиХ

Сарајево - На данашњем рочишту у Суду БиХ за одређивање притвора ухапшенима у јучерашњој акцији "Вар", Тужилаштво БиХ је представило оптужницу и открило за шта се ухапшени терете.

Укупно је 12 ухапшених, а сви су приведени у склопу истраге против Г. М. и других у вези с кривичним дјелима примање дара. Тужитељка је истакла да је Владимир Доминковић организовао групу којој су приступили и остали и захтјевали од Управа клубова поклон за повољно суђење. На данашњем рочишту презентован је дио доказа.

Тужилац је открио да се оптужба између осталог односи на утакмице ГОШК - Будућност, која је одиграна 13. октобра прошле године и ТОШК - ГОШК која је одиграна 20. октобра. Према оптужници судија Илија Живковић је за утакмицу ГОШК -Будућност узео 3.000 КМ, док је судија Кенан Бајрактаревић за утакмицу ТОШК - ГОШК узео 3.000 евра и 1.000 КМ. Новац су узели од прикривених истражоца СИПА-е. Судије је за споменуте утакмице делегирао Владимир Доминковић.

Према Тужилаштву БиХ одговоран је и Анто Биљешко, који је делегирао посматраче да дају добру оцјену. С тим да одбрана Биљешка каже да хрватски члан може делегирати само Хрвата и да није могао делегирати Фуада Захировића, као посматрача за утакмицу ГОШК - Будућност.

Бајрактаревић и Живковић у потпуности сарађују од тренутка хапшења. По тврдњи Тужилаштва БиХ Живковић је добио и 300 килограма бановићког угља.

Дио доказа је достављен одбрани, а дио није због заштите поступка. На данашњем рочишту је прочитан и записник позива, а Бајрактаревић је по тврдњама Тужилаштва рекао Живковићу да и он мора бити поштар.

"Суд је донио одлуку којом је одбио приједлог Тужилаштва за одређивање притвора против свих пет осумњичених у предмету ВАР и одредио мјере забрана које ће бити контролисане свака два мјесеца. Мјере забране се односе на забрану контакта са свим осумњиченим, свједоцима и било којим упосленицима НС БиХ те ентитентских и кантоналних ногометних савеза. Такође, и мјере забране обављања дјелатности судија и делегата. Тешко је предвиђати како су биле провођене истражне радње и о томе ћемо се очитовати када нам буду уручене. Нисам још добила садржај поменутих разговора па и то не могу коментарисати. Мој клијент планира свој кривични правни статус у овом предмету ријешити на неку други начин, а не нужно судским поступком", рекла је адвокатица Живковића Нина Кисић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана