Зељковић: Висок проценат заражених у односу на број тестираних, вакцине стижу половином фебруара

Срна, Анадолија
Зељковић: Висок проценат заражених у односу на број тестираних, вакцине стижу половином фебруара

БАЊАЛУКА - Директор Института за јавно здравство РС Бранислав Зељковић изјавио је да се у Републици Српској биљежи висок проценат заражених вирусом корона у односу на број тестираних, те да расте број хоспитализованих.

Зељковић је на конференцији за новинаре у Бањалуци истакао да је епидемиолошка ситуација и даље неповољна, те да је неопходан висок степен одговорности свих грађана.

- Имамо повољну епидемилошку ситуацију у образовним установама и циљ је да се такво стање сачува - рекао је Зељковић и поновио да је Институт у потпуности посвећен свим активностима у вези са набавком вакцина против вируса корона.

У посљедња 24 часа вирус корона потврђен је код још 106 особа у Републици Српској, од 683 тестирана узорка, док је 13 особа преминуло. Зељковић и епидемиолог у Институту за јавно здравство РС Јела Аћимовић, истакли су да у посљедњим данима расте број хоспитализованих.

Када је у питању четрнаестодневна инциденција у Српској је забиљежено 9,45 смртних исхода на 100.000 становника

Аћимовић је рекла да се против нових сојева бори као и до сада против вируса корона, те да је најбитнија превенција, контрола ширења и правовремено лијечење.

- Очекујемо да ће прве вакцине стићи половином фебруара - рекао је Зељковић.

Напоменуо је да ће Српска набавити 400.000 доза руске вакцине за 200.000 грађана, а да није познато колико ће тачно вакцина БиХ добити преко "Ковакс" механизма, с обзиром на то да набавка иде сукцесивно.

- Циљ нам је да кроз већу набавку обезбиједимо већу количину вакцина да би имали континуиран процес вакцинације - казао је Зељковић.

У току седмице очекују информацију Министарства цивилних послова БиХ о набавци и дистрибуцији вакцина.

Појаснио је да ће за руску вакцину у току седмице бити завршене процедуре и достављена документација како би могли ући у процедуру набавке и испоруке.

Зељковић је рекао да је институт расписао набавку хладног ланца за вакцине како би спремно дочекали прве дозе.

- Када почне, када се вакцинишу прве особе и даље ће бити на снази епидемиолошке мјере, особа која се вакцинише неће моћи скинути маску, док не будемо вакцинисани у одређеном проценту да сама трансмисија вируса буде отежана - рекао је Зељковић.

Апелујући на грађане да поштују мјере истакао је да "сви морамо имати висок ниво свјести у поштовању мјера".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана