Zeljković: Visok procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih, vakcine stižu polovinom februara

Srna, Anadolija
Zeljković: Visok procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih, vakcine stižu polovinom februara

BANjALUKA - Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković izjavio je da se u Republici Srpskoj bilježi visok procenat zaraženih virusom korona u odnosu na broj testiranih, te da raste broj hospitalizovanih.

Zeljković je na konferenciji za novinare u Banjaluci istakao da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna, te da je neophodan visok stepen odgovornosti svih građana.

- Imamo povoljnu epidemilošku situaciju u obrazovnim ustanovama i cilj je da se takvo stanje sačuva - rekao je Zeljković i ponovio da je Institut u potpunosti posvećen svim aktivnostima u vezi sa nabavkom vakcina protiv virusa korona.

U posljednja 24 časa virus korona potvrđen je kod još 106 osoba u Republici Srpskoj, od 683 testirana uzorka, dok je 13 osoba preminulo. Zeljković i epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS Jela Aćimović, istakli su da u posljednjim danima raste broj hospitalizovanih.

Kada je u pitanju četrnaestodnevna incidencija u Srpskoj je zabilježeno 9,45 smrtnih ishoda na 100.000 stanovnika

Aćimović je rekla da se protiv novih sojeva bori kao i do sada protiv virusa korona, te da je najbitnija prevencija, kontrola širenja i pravovremeno liječenje.

- Očekujemo da će prve vakcine stići polovinom februara - rekao je Zeljković.

Napomenuo je da će Srpska nabaviti 400.000 doza ruske vakcine za 200.000 građana, a da nije poznato koliko će tačno vakcina BiH dobiti preko "Kovaks" mehanizma, s obzirom na to da nabavka ide sukcesivno.

- Cilj nam je da kroz veću nabavku obezbijedimo veću količinu vakcina da bi imali kontinuiran proces vakcinacije - kazao je Zeljković.

U toku sedmice očekuju informaciju Ministarstva civilnih poslova BiH o nabavci i distribuciji vakcina.

Pojasnio je da će za rusku vakcinu u toku sedmice biti završene procedure i dostavljena dokumentacija kako bi mogli ući u proceduru nabavke i isporuke.

Zeljković je rekao da je institut raspisao nabavku hladnog lanca za vakcine kako bi spremno dočekali prve doze.

- Kada počne, kada se vakcinišu prve osobe i dalje će biti na snazi epidemiološke mjere, osoba koja se vakciniše neće moći skinuti masku, dok ne budemo vakcinisani u određenom procentu da sama transmisija virusa bude otežana - rekao je Zeljković.

Apelujući na građane da poštuju mjere istakao je da "svi moramo imati visok nivo svjesti u poštovanju mjera".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana