Здравство гомила милионске дугове

Драгана Келеч
Здравство гомила милионске дугове

Бањалука - Здравствене установе у Српској све више кубуре са дуговима према Пореској управи РС, што показује и податак да је многима од њих у току ове године дуг порастао за неколико милиона марака.

Према подацима Пореске управе РС, закључно са 31. јулом ове године највише су дужни Универзитетска болница - Клинички центар Бањалука и Клинички центар Источно Сарајево.

Износ доспјелог, а неуплаћеног, дуга Универзитетске болнице - Клинички центар Бањалука тренутно је 28,3 милиона марака, док је у јануару био за око три милиона мањи. И Клинички центар у Источном Сарајеву не може да се похвали смањеним дуговањем, јер је у јануару Пореској управи био дужан 21,2 милиона марака, а на крају седмог мјесеца ове године тај дуг се попео на 22,8 милиона марака.

Велики раст дуговања може се примијетити и у Општој болници "Свети апостол Лука" у Добоју, која умјесто 4,1 милион КМ, колико је дуговала у јануару, сада дугује 6,2 милиона марака. Када је ријеч о домовима здравља, међу првима на листи дужника је Дом здравља Модрича, који је Пореској управи дужан више од 3,8 милиона марака.

Вршилац дужности директора Универзитетске болнице - Клинички центар Бањалука Мирко Станетић рекао је да сви морају бити свјесни да је ситуација тешка у цијелој привреди и да опоравак привреде значи опоравак прилива средстава према здравству.

- Оно што можемо сами урадити је да максимално рационално трошимо средства, али основни задатак који смо ставили пред себе, без обзира на дуговања, је то да се не смије десити да пацијентима буде ускраћена било каква здравствена заштита - истакао је Станетић и додао да ће и ова установа ући у репрограм дуговања и при томе направити добру стратегију, те ће се понашати у складу са правилима.

Директор болнице "Свети врачеви" у Бијељини Синиша Максимовић рекао је да ова установа има дуговања за порезе и доприносе за мај, јун, јул и август 2013, те да је све остале дугове измирила.

- Планирали смо да уђемо у репрограм дуговања за порезе и доприносе и сматрамо да ћемо на тај начин ријешити овај проблем - казао је Максимовић и додао да ова установа, чији је дуг 1,7 милиона марака, не намјерава да спроведе реорганизацију, односно смањење броја радника или плата.

И директор Опште болнице у Градишци Владо Марјановић каже да је репрограм једино рјешење за нагомилана дуговања за порезе и доприносе.

- Већ смо поднијели захтјев за репрограм дуга ресорном Министарству - истакао је Марјановић. Ова болница дужна је Пореској управи 2,4 милиона марака.

Предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите РС Миленко Гранулић каже да, и поред плана да се у току ове године у здравственим установама направе уштеде, то ипак у многим није учињено. Тако су, каже, многе поред нагомиланог дуга за неуплаћене порезе и доприносе, створиле себи проблем и јер су примале нове раднике.

- Ако се настави овакав тренд примања радника у здравству, могуће је да и исплата плата постане спорна - казао је Гранулић. Он је нагласио да здравствене установе морају да подвуку црту ако желе да смање дуговања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана