Здравствене установе зову медицинаре са бироа

Маријана Миљић Бјеловук
Здравствене установе зову медицинаре са бироа

БАЊАЛУКА - Незапослени медицинари свих профила у Српској свакодневно добијају позиве из здравствених установа, које провјеравају ко од њих може притећи у помоћ у тренутној ситуацији која је настала због појаве и ширења вируса корона.

Директор Завода за запошљавање РС Мирослав Вујичић рекао је да су након Вишеграда и Градском штабу за ванредне ситуације Бањалука доставили списак незапослених медицинара на подручју бањалучке регије.

- Град Бањалука се обратио нашој филијали и доставили смо им списак свих незапослених кадрова медицинске струке. Поред тога, такве податке доставили смо и болници “Србија” у Источном Сарајеву - рекао је Вујичић.

Поновио је да су у Заводу за запошљавање РС евидентирана укупно 1.833 медицинска техничара те да би ти радници могли бити ангажовани у тренутној ситуацији.

- Када је ријеч о вишој стручној спреми, на бироима широм Српске евидентирано је 90 љекара, 111 санитарних инспектора те 140 стоматолога - навео је Вујичић.

Директорица Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић истакла је да већ провјеравају ко би са списка незапослених медицинара могао помоћи својим колегама.

- Зовемо их и провјеравамо ко од њих може бити ангажован. Неки су се одселили, неки у међувремену добили и принову па не могу радити. Правимо евиденцију, а Бањалуци су тренутно потребни медицински радници свих профила - навела је Тодоровићева и додала да ће Влада РС одредити на који начин ће бити плаћени они који буду ангажовани.

Вршилац дужности директора болнице “Србија” у Источном Сарајеву Небојша Шешлија рекао је да код њих још нема регистрованих пацијената заражених вирусом корона, али да су спремни да запосле нове медицинаре ако буде потребе.

- Ми смо већ направили спискове доктора који су у пензији, а који би могли да дају свој допринос у спречавању ширења вируса корона. Такође, имамо и листе људи који су на бироу. Ако буде потребе, спремни смо да ангажујемо и једне и друге - навео је Шешлија.

Ни на подручју Вишеграда још нема пацијената заражених вирусом корона, али је под надзором више од 250 лица.

- Домови здравља су по наредби Министарства здравља и социјалне заштите РС дужни да направе акционе планове дјеловања у ванредној ситуацији. У том акционом плану навели смо ангажовање радника медицинске струке са бироа. Списак незапослених медицинара нам је достављен. За сада нема потребе за њима, али ако се за то укаже потреба, позваћемо их - рекла је директорица Дома здравља у Вишеграду Снежана Ђуревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана