Zdravstvene ustanove zovu medicinare sa biroa

Marijana Miljić Bjelovuk
Zdravstvene ustanove zovu medicinare sa biroa

BANjALUKA - Nezaposleni medicinari svih profila u Srpskoj svakodnevno dobijaju pozive iz zdravstvenih ustanova, koje provjeravaju ko od njih može priteći u pomoć u trenutnoj situaciji koja je nastala zbog pojave i širenja virusa korona.

Direktor Zavoda za zapošljavanje RS Miroslav Vujičić rekao je da su nakon Višegrada i Gradskom štabu za vanredne situacije Banjaluka dostavili spisak nezaposlenih medicinara na području banjalučke regije.

- Grad Banjaluka se obratio našoj filijali i dostavili smo im spisak svih nezaposlenih kadrova medicinske struke. Pored toga, takve podatke dostavili smo i bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu - rekao je Vujičić.

Ponovio je da su u Zavodu za zapošljavanje RS evidentirana ukupno 1.833 medicinska tehničara te da bi ti radnici mogli biti angažovani u trenutnoj situaciji.

- Kada je riječ o višoj stručnoj spremi, na biroima širom Srpske evidentirano je 90 ljekara, 111 sanitarnih inspektora te 140 stomatologa - naveo je Vujičić.

Direktorica Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović istakla je da već provjeravaju ko bi sa spiska nezaposlenih medicinara mogao pomoći svojim kolegama.

- Zovemo ih i provjeravamo ko od njih može biti angažovan. Neki su se odselili, neki u međuvremenu dobili i prinovu pa ne mogu raditi. Pravimo evidenciju, a Banjaluci su trenutno potrebni medicinski radnici svih profila - navela je Todorovićeva i dodala da će Vlada RS odrediti na koji način će biti plaćeni oni koji budu angažovani.

Vršilac dužnosti direktora bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu Nebojša Šešlija rekao je da kod njih još nema registrovanih pacijenata zaraženih virusom korona, ali da su spremni da zaposle nove medicinare ako bude potrebe.

- Mi smo već napravili spiskove doktora koji su u penziji, a koji bi mogli da daju svoj doprinos u sprečavanju širenja virusa korona. Takođe, imamo i liste ljudi koji su na birou. Ako bude potrebe, spremni smo da angažujemo i jedne i druge - naveo je Šešlija.

Ni na području Višegrada još nema pacijenata zaraženih virusom korona, ali je pod nadzorom više od 250 lica.

- Domovi zdravlja su po naredbi Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS dužni da naprave akcione planove djelovanja u vanrednoj situaciji. U tom akcionom planu naveli smo angažovanje radnika medicinske struke sa biroa. Spisak nezaposlenih medicinara nam je dostavljen. Za sada nema potrebe za njima, ali ako se za to ukaže potreba, pozvaćemo ih - rekla je direktorica Doma zdravlja u Višegradu Snežana Đurević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana