Заставе Србије и Српске и у Мостару

Срна
Foto: topportal.info

МОСТАР - Дан српског јединства, слободе и националне заставе обиљежен је данас и у Мостару, гдје су на Владичанском двору, у којем је смјештен Генерални конзулат Србије и Канцеларија Републике Српске, истакнуте заставе Србије и Српске.

Поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе, у Генералном конзулату Србије у Мостару одржан је састанак на којем суконзул-жеран Марија Бакоч, руковидилац Канцеларије Републике Српске Радислав Тубић и савјетник у Канцеларији Републике Српске Мирко Лечић разговарали о значају обиљежавања овог празника за све Србе, као и досадашњој и будућој сарадњи.

Бакочева је навела да је 15. септембар један од најважнијих датума у историји српског народа, пошто је на тај дан 1918. године дошло до коначног, одлучујућег пробоја Солунског фронта и окончања тешких и исцрпљујућих борби које су трајале од 1916. године.

"Дан српског јединства, слободе и националне заставе симболизује родољубље, храброст, јунаштво и спремност на апсолутну жртву зарад слободе отаџбине и народа. Због тога је 15. септембар дан за сећање, захвалност и за поштовање", навела је Бакочева.

Тубић је, честитајући Дан српског јединства, слободе и националне заставе, истакао да су Срби из долине Неретве, у прошлом вијеку, дали огроман допринос за слободу сународника.

Он је подсјетио да су многи Срби са овог подручја били припадници "Младе Босне", а касније борци на Солунском фронту, те да је велики број Срба из Мостара и долине Неретве уградио живот у темеље Републике Српске у последњем рату.

"Данас, када прослављамо Дан српског јединства, слободе и националне заставе, свјесни смо чињенице да само наше јединство на свим подручјима гдје живимо може бити гарант наше слободе. Тај осјећај сигурности да слободно живимо као Срби, посебно је важан тамо гдје смо као нација у мањини", истакао је Тубић.

У Владичанском двору, гдје је сједиште Епархије захумско-херцеговачке и приморске, смјештени су Црквена општина мостарска, те друштва СПКД "Просвјета" Градски одбор Мостар, СПКУД "Гусле" и "Добротвор".

Србија и Српска заједнички прослављају празник српског јединства, слободе и националне заставе 15. септембра, на дан када су српске и савезничке јединице у Првом свјетском рату пробиле Солунски фронт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана