Zastave Srbije i Srpske i u Mostaru

Srna
Foto: topportal.info

MOSTAR - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obilježen je danas i u Mostaru, gdje su na Vladičanskom dvoru, u kojem je smješten Generalni konzulat Srbije i Kancelarija Republike Srpske, istaknute zastave Srbije i Srpske.

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, u Generalnom konzulatu Srbije u Mostaru održan je sastanak na kojem sukonzul-žeran Marija Bakoč, rukovidilac Kancelarije Republike Srpske Radislav Tubić i savjetnik u Kancelariji Republike Srpske Mirko Lečić razgovarali o značaju obilježavanja ovog praznika za sve Srbe, kao i dosadašnjoj i budućoj saradnji.

Bakočeva je navela da je 15. septembar jedan od najvažnijih datuma u istoriji srpskog naroda, pošto je na taj dan 1918. godine došlo do konačnog, odlučujućeg proboja Solunskog fronta i okončanja teških i iscrpljujućih borbi koje su trajale od 1916. godine.

"Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave simbolizuje rodoljublje, hrabrost, junaštvo i spremnost na apsolutnu žrtvu zarad slobode otadžbine i naroda. Zbog toga je 15. septembar dan za sećanje, zahvalnost i za poštovanje", navela je Bakočeva.

Tubić je, čestitajući Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, istakao da su Srbi iz doline Neretve, u prošlom vijeku, dali ogroman doprinos za slobodu sunarodnika.

On je podsjetio da su mnogi Srbi sa ovog područja bili pripadnici "Mlade Bosne", a kasnije borci na Solunskom frontu, te da je veliki broj Srba iz Mostara i doline Neretve ugradio život u temelje Republike Srpske u poslednjem ratu.

"Danas, kada proslavljamo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, svjesni smo činjenice da samo naše jedinstvo na svim područjima gdje živimo može biti garant naše slobode. Taj osjećaj sigurnosti da slobodno živimo kao Srbi, posebno je važan tamo gdje smo kao nacija u manjini", istakao je Tubić.

U Vladičanskom dvoru, gdje je sjedište Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, smješteni su Crkvena opština mostarska, te društva SPKD "Prosvjeta" Gradski odbor Mostar, SPKUD "Gusle" i "Dobrotvor".

Srbija i Srpska zajednički proslavljaju praznik srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave 15. septembra, na dan kada su srpske i savezničke jedinice u Prvom svjetskom ratu probile Solunski front.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana