За зимску опрему најмање 400 КМ

Драгана Келеч
За зимску опрему најмање 400 КМ

Бањалука - Возачи који желе спремни да дочекају зиму и буду безбједни на путу обавезни су да до 15. новембра набаве зимску опрему за коју ће у случају да возе просјечан аутомобил морати да издвоје минимално 400 марака.

У аутосервисима кажу да се возачи већ распитују за цијене опреме, која зависи од аутомобила до аутомобила. Шеф продаје у "Ауто Миловановићу" Љубиша Бркљач казао је да у просјеку возачима треба око 400 марака како би аутомобил спремили за зиму. Цијене гума, како је истакао Бркљач, зависе од њихових димензија и крећу се од 60 до 250 марака по комаду.

- За средње возило гуме коштају око 80 марака по комаду са монтажом и балансом. Цијена "перманта" је четири марке, а у просјеку га је потребно око четири литре, а док га мајстор замијени треба издвојити још 20 до 30 КМ - казао је Бркљач и додао да пред зиму возачи углавном прегледају и гријаче и акумулатор.

У Ауто-центру "Меркур" рекли су да је возачима потребно минимално 400 марака да би набавили зимску опрему.

- За четири гуме средње класе и величине, односно "петнаестке" потребно је издвојити 332 марке. Замјена "перманта" кошта 3,5 марке по литри и ако се комплетно мијења треба пет литара плус трошкови за мајстора - казао је трговац у Ауто-центру "Меркур" Чедомир Лончар и додао да возаче који немају ланце треба да спреме још 40 марака.

У Ауто-мото савезу РС истакли су да возачи у Српској од 15. новембра до 15. априла идуће године, без обзира на временске услове, морају користити одговарајућу зимску опрему. Казна за непосједовање зимске опреме је 40 марака.

Истакли су да су зимски пнеуматици на сва четири точка обавезни за путничка и остала возила која немају више од осам сједишта и чија највећа допуштена маса није већа од 3,5 тона.

Провјера кочница

Аутомеханичари савјетују возачима да прије зиме обавезно преконтролишу и кочнице.

- Поред контроле кочница која је на првом мјесту пожељно је да возачи провјере систем за паљење, исправност гријача мотора и филтера горива - истакли су аутомеханичари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана