За нови сјај студењака 2,5 милиона КМ

Данијела Стоканић
За нови сјај студењака 2,5 милиона КМ

Бањалука - Влада РС задужила је Министарство просвјете и културе и Министарство финансија да обезбиједе 2,56 милиона марака, без ПДВ-а, за санацију павиљона Студентског центра "Никола Тесла" у Бањалуци који су оштећени у олујном невремену средином децембра прошле године.

Влада је на јучерашњој сједници задужила ова министарства да обезбиједе новац за обнову павиљона један са рестораном, те павиљона два и спољашње уређење студењака.

Задужења је добило и руководство Студентског центра, од којих се тражи да спроведу поступак наплате штете по основу осигурања имовине, те да и тај новац искористе за санацију објеката.

- Руководство центра је дужно да спроведе и поступак легализације прва два павиљона, а поменута министарства да спроведу поступак набавке путем преговарачког поступка без објаве обавјештења, уважавајући крајњу хитност поступања - саопштено је из Владе РС.

Републичка дирекција за обнову и изградњу, како је наведено у саопштењу, треба да обезбиједи потребну документацију са предмјером и предрачуном радова.

Предсједник Управног одбора Студентског центра "Никола Тесла" Јасминка Бузаковић истакла је да ће се чланови УО састати у понедјељак након чега ће моћи изнијети више детаља.

- С обзиром на то да су се надлежни, када су процјењивали вриједност радова на павиљонима, водили одређеним параметрима, претпостављам да ће тај новац бити довољан за реконструкцију прва два павиљона - казала је Бузаковићева и додала да се нада да ће радови ускоро почети.

Студенти кажу да једва чекају да санација крене, јер им је, како наводе, досадило собу дијелити са много цимера, као и сељакати се од собе до собе.

Олујни вјетар је 11. и 12. децембра прошле године однио кровове са прва три студентска павиљона, а потом је пала киша која је причинила додатну штету због чега су ови  објекти постали неусловни за становање. Убрзо је оспособљен трећи павиљон и дио првог, а студенти који се нису могли вратити у своје собе распоређени су у собама осталих објеката у које су убачени додатни кревети.

Конфучијев институт

Влада РС ће за подршку раду Конфучијевог института који је отворен у недјељу на Универзитету у Бањалуци, обезбиједити 200.000 КМ. Осим учења кинеског језика, будући академци али и наставно особље у оквиру Конфучијевог института имаће прилику и да слушају предавања из кулинарства, калиграфије, традиционалног сликарства и борилачке вјештине таиђи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана